Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VM: Testēšana uz Covid-19 būs mērķtiecīgāka, īpašu uzmanību veltot riska grupām

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, īpaši būtiski ir laikus atklāt infekcijas izplatību dažādās riska grupās, tostarp nedrīkst pieļaut slimības izplatību ārstniecības iestādēs, uzsver Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne. Vienlaikus, ja cilvēkam ir viegli saslimšanas simptomi un viņš ir karantīnā mājās, ārstēšanas piemērošanai nav svarīgi laboratoriski noteikt Covid-19. Līdz ar to Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) ir lēmusi, ka turpmāk Covid-19 testēšana būs mērķtiecīgāka, īpašu uzmanību veltot riska grupām un Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, informē Strapcāne.

Šādi lēmumi pieņemti, lai testēšana uz Covid-19 būtu efektīvāka, vienlaikus taupot veselības aprūpes resursus, piebilst VM pārstāve.

Pamata algoritms paliek nemainīgs - valsts apmaksātas analīzes uz Covid-19 veic personām, kurām ir simptomi (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes) un cilvēks pirms simptomu parādīšanās 14 dienu laikā bijis ārzemēs vai bijis ciešā kontaktā ar Covid-19 slimnieku (personas, kuras Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir atzinis par Covid-19 infekcijas slimnieka kontaktpersonām).

Lai pieteiktos valsts apmaksātu analīžu veikšanai, pacientiem vieglu simptomu gadījumos jāzvana pa tālruni 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu plkst. 9-18. Tā darbību nodrošina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Otra iespēja pieteikties valsts apmaksātu analīžu veikšanai ir, zvanot uz E.Gulbja laboratoriju pa tālruni 67801112. Tālrunis darbojas katru dienu no plkst. 8 līdz 20.

Svarīgi - uz analīžu nodošanas punktiem drīkst ierasties tikai ar savu automašīnu, iepriekš piezvanot un pierakstoties. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties aizliegts! Bez pieraksta uz analīžu nodošanas punktiem doties nedrīkst.

Pakāpeniski turpmākajās dienās Covid-19 analīzes sāks veikt arī:

  • visiem slimnīcas uzņemšanas nodaļā hospitalizētiem pacientiem ar pneimoniju;
  • hospitalizētiem pacientiem ar smagu akūtu respiratoru infekciju (SARI) bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes, t. sk. SARI:
  • pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvā terapija;
  • pacientiem ar neskaidras etioloģijas abpusēju pneimoniju;
  • hospitalizētiem pacientiem ar akūtu respiratoru infekciju, ar kuru inficēšanās notikusi stacionārā;
  • operatīvo dienestu darbiniekiem (policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem u.c.) ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • farmaceitiem un farmaceitu asistentiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • pacientu aprūpē iesaistītiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • sociālās aprūpes iestāžu klientiem (gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām)
  • un patversmju klientiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem.

Šīm iedzīvotāju grupām analīžu nodošana notiks citā kārtībā. Piemēram, daļā gadījumu sarakstu ar personām, kurām nepieciešams veikt izmeklējumus, iesniegs darba devējs.

Valsts apmaksātas Covid-19 analīzes neveiks:

  • Covid-19 slimnieku tuviniekiem, kuri dzīvo ar slimnieku vienā mājsaimniecībā un kuriem parādās vieglas akūtas elpceļu infekcijas slimību pazīmes;
  • personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās Latvijā parādījušās vieglas akūtas elpošanas ceļu pazīmes un kuras nevar doties uz testēšanas punktu ar savu transportu. Izņemot gadījumus, ja izmeklējumu būs nozīmējis ģimenes ārsts.

VM uzsver, ka Covid-19 ir vīrusa infekcija, kurai nav specifiskas ārstēšanas, un to ārstē kā jebkuru vīrusu infekciju, pamatojoties uz pacienta klīnisko stāvokli, tāpēc visos gadījumos nav nepieciešams laboratoriski apstiprināt Covid-19 infekciju.

Vienlaikus šiem cilvēkiem, parādoties viegliem saslimšanas simptomiem, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš informāciju nodos SPKC epidemioloģiskās izpētes veikšanai (citu kontaktpersonu noteikšanai)

Ja ir aizdomas par Covid-19, bet laboratoriskā izmeklēšana nav veikta (14 dienu laikā pirms slimības pazīmju parādīšanās cilvēks ir bijis ārzemēs vai ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona (dzīvo vienā mājsaimniecībā)):

  • neveicot analīzes, klīniski nosaka, ka persona ir saslimusi ar Covid-19;
  • personai telefoniski ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, sniedzot pēc iespējas precīzāku informāciju par savu veselības stāvokli un jāpilda ārsta norādījumi;
  • ģimenes ārsts izsniedz darbnespējas lapu, ja tas ir nepieciešams, un personai ir obligāts pienākums ievērot mājas karantīnu;
  • cilvēkam ir aizliegts pamest dzīvesvietu un jāizvairās no kontakta ar citiem cilvēkiem;
  • viņam ir jābūt pieejamam saziņai ar savu ģimenes ārstu un jāievēro ārsta noteiktā terapija un režīms;
  • jebkuru zāļu lietošana jāsaskaņo ar ģimenes ārstu, lai mazinātu iespējamo blakusparādību un komplikāciju risku;
  • veselības stāvokļa pēkšņas pasliktināšanās gadījumā jāsazinās ar ģimenes ārstu vai, ja veselības stāvoklis ir kritisks, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113;
  • ikdienas gaitās, pārtraucot izolāciju mājās, persona var atgriezties tikai ar ārsta atļauju, pēc kontroles izmeklējumu veikšanas. Pacients tiek uzskatīts par veselu pēc klīnisko simptomu izzušanas un ja divi atkārtoti testēšanas rezultāti uz Covid-19 ir negatīvi (izmeklējumam piesaka ģimenes ārsts).

Tā kā cilvēka tuvinieki būs bijuši ciešā kontaktā ar klīniski apstiprinātu Covid-19 pacientu, tad arī viņiem būs jāievēro karantīna mājās. Pēc ģimenes ārsta sniegtās informācijas SPKC izvērtēs, vai ir nepieciešams uzsākt epidemioloģisko izmeklēšanu, norāda VM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas