Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zaķusalu pārplānos apdzīvošanai

Sākta lokālplānojuma izstrāde teritorijai Zaķusalā ar mērķi to atkal padarīt apdzīvojamu. Arhitekti un būvniecības eksperti šajā teritorijā saskata ievērojamu potenciālu, izveidojot modernu, videi draudzīgu pilsētvidi Daugavas krastos, vēsta būvkompānija Merks.

2016. gadā starptautiska konkursa ietvaros vērienīgajam projektam par labāko tika izvēlēts RUUME arhitektu attīstības vīzijas piedāvājums, kas rastu kompleksu risinājumu teritorijas apbūvei, nodrošinātu tās ilgtspējību, kā arī, attīstot Zaķusalas publisko ārtelpu, veicinātu ūdens un krastmalu izmantošanu rekreācijai. Būvkompānija Merks sāk lokālplānojuma izstrādi, kas varētu ilgt no pusotra līdz diviem gadiem. Atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai lokālplāns tiks nodots arī publiskajai apspriešanai.

12 hektāru lielais zemes gabals starp Latvijas Televīzijas torni un Salu tiltu pieder būvkompānijas Merks meitasuzņēmumam Zaķusalas Estate.

Vērienīgajam projektam jau ir izstrādāta teritorijas telpiskā plānojuma attīstības vīzija, kas paredz izveidot mūsdienīgu dzīvojamo apkārtni ar 1500 dzīvokļiem, komercplatībām un nepieciešamo infrastruktūru. Izvēlētā telpiskā vīzija paredz lielu nozīmi labiekārtotām publiskajām zonām, izbūvējot plašu promenādi abās salas pusēs, kā arī daļu no ielām būvējot pēc Nīderlandē populārā Woonerf dzīvojamo ielu principa, kur priekšroka tiek dota gājējiem un koplietošanas zonām. Gar promenādes malām tiks izveidotas kaskādes lietus ūdens attīrīšanai, tā vienlaikus pildot gan praktisku, gan estētisku funkciju.

Vēsturiski Zaķusalā jau dzīvojuši vairāki simti pilsētnieku, sniedzot darba vietu mastu brāķeriem un enkurniekiem. Zaķusala bija apdzīvota jau kopš 17 gadsimta, kad uz tās atradās aptuveni astoņi apbūvēti gruntsgabali un Rīgas kaļķu ceplis. 19. gadsimta vidū salu kopienā tika apbūvēti 49 gruntsgabali un jau 20. gadsimta sākumā uz salas attīstījās pilsētvide – tika uzcelti vairāki vienstāvu koka namiņi, reizēm arī kāda divstāvu māja. Uz salas atradās neliela kuģu būvētava, divas kokzāģētavas, veikals, kurā nopirkt pirmās nepieciešamības preces, un arī ugunsdzēsēju nams ar brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienību. Salas iedzīvotāju pamatnodarbošanās bija saistīta ar upi. Šeit savas darbadienas aizvadīja mastu brāķeri un enkurnieki, kuru pamatnodarbošanās bija plostu un strūgu vadīšana un noenkurošana no Doles salas līdz Rīgai.

Top komentāri

nu nu
n
mani interesē, kāpēc vecajiem zaķusalas iemītniekiem, kurus krievu laikā no turienes padzina, nav nekādu tiesību uz zemju privatizāciju??? kāpēc visu ko citu un visādi citādi cilvēki dabūja savus īpašumus atpakaļ, tikai ne zaķusalas iemītnieki? kāds varbūt zin, kas tur par lietu?
būvinženieris
b
zaķu salu privatizējis ekspremjers gailis , tagad apbūvēs lai gaiļa korteļiem pie viena ar atrastu iemītnikue , neatceros cik bet kotrelis gaiļa apartamentos maksāja pāri muljonam.
Skaisti uzrakstīts...
S
Kādreiz Zaķusala arī ik pa laikam applūda
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas