Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ZZS sākusi spēkoties ar Vienotību

Politikā cīņa par varu ir pašsaprotama, un to patlaban visuzskatāmāk demonstrē Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Ar frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa paziņojumu, ka koalīcijas līgums vairs nav spēkā pēc partneru balsojuma par atbalstu nesaskaņotiem Satversmes grozījumiem, kas paredzētu atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, ZZS pavērusi sev iespēju bloķēties ar opozīciju, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Brigmanis apstiprināja, ka šādi frakcija varētu rīkoties, kad Saeima lems par Valsts prezidenta, kā arī ģenerālprokurora un Augstākās tiesas priekšsēdētāja kandidātiem, kuri jāvēlē vasarā. Brigmanis neredz šeit apdraudējumu koalīcijas stabilitātei un atsaucas uz vēlētāju zvaniem, kā arī partijas biedriem reģionos, kas atbalstot ZZS sākto enerģisko darbību.

Uz vaicāto par sadarbības partnera partijas Latvijai un Ventspilij līdera Aivara Lemberga lomu, Brigmanis atbildēja, ka Lembergs to neietekmējot. "Laiks, kad Zaļo un Zemnieku savienība ir gatava uzņemties atbildību, tuvojas. Atslēga ir premjere Laimdota Straujuma. Ja viņa kaut kādu iemeslu dēļ nolems dot vietu citam, ZZS šo iespēju noteikti izmantos un nepieļaus, ka Vienotība deleģē Jāni Reiru vai kādu citu savu premjera kandidātu," sacīja Māris Kučinskis, kurš ZZS pārstāv Liepājas partiju. Viņš atzina, ka Straujuma ir "ārkārtīgi cienīta kā cilvēks, kas spēj sabalansēt kopējās intereses". Taču ZZS kapacitāte valdībā esot pastiprinājusies ar veselības ministra Gunta Belēviča un ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas ienākšanu tajā, un "kaut kad šai enerģijai ir jānāk uz āru".

Vēlētājiem, iespējams, ir vienalga, vai koalīcijas līgums ir vai nav spēkā, bet cilvēki jutīs pārmaiņas dzīves kvalitātē. Par to, lai sabiedrībā vājinātu Vienotības pozīcijas, rūpējas arī Saskaņa ar savām publiskajām runām, kādas opozīcijai piedien. Jo vājāka būs premjera partija, jo lielākas iespējas nostiprināties ZZS. Šī cīņa notiek gan ar atklātiem, gan slēptākiem paņēmieniem. Piemēram, Vienotības vājajam posmam, kāda ir līderes Solvitas Āboltiņas iekšējā opozīcija, piespēlē informāciju, kas izraisa partijā iekšējos nemierus, un no malas izskatās, ka Vienotība sevi grauj ar savām rokām.

Kāds no Latvijas Zaļās partijas (LZP) līderiem sacīja, ka ārējos apstākļus nav pamata vainot - tas, ka Vienotībā nav vienotības, ir šīs valdības lielākā problēma. LZP pārstāvis piekrita runāt tikai neoficiāli, bet viņš nepieļāva, ka kāds no ZZS deputātiem varētu kopā ar Saskaņu izraudzīties Valsts prezidentu.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš atturīgi vērtēja ZZS spēkošanos ar Vienotību, taču uzskata, ka šajā ģeopolitiskajā situācijā tāda nebūtu pieļaujama, jo visiem kopā ir jādomā par valsts drošību. Smiltēns uzsvēra, ka politiskā nestabilitāte varot atstāt dramatiskas sekas tieši no valsts drošības viedokļa.

VIsu Ināras Egles rakstu ZZS sākusi spēkoties ar Vienotību lasiet piektdienas, 13. februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas