Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

ZZS vēl neļauj pieņemt novadu karti

Ar novadu karti neapmierinātās pašvaldības savas intereses varēs aizstāvēt valdības sēdē Pašvaldības, kas nepiekrīt pēdējā — 95 novadu kartes — projektā noteiktajām robežām, 4.septembrī varēs piedalīties valdības sēdē un par savu viedokli informēt un pārliecināt ministrus pirms galīgā lēmuma pieņemšanas.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (TP) jau otrdien vēlējās valdībā apstiprināt kartes galīgo variantu, taču premjers Aigars Kalvītis (TP) pirmdien pēc tikšanās ar Zaļo un Zemnieku savienību piekrita tās lūgumam kartes izskatīšanu atlikt, jo tāda iespēja ir paredzēta koalīcijas līgumā. Pirmdien atbalstu ministrijas piedāvātajam vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālajam iedalījumam izteikusi arī Administratīvi teritoriālās reformas padome.

Izpēti
Jaunās novadu robežas kartē

Cēsīm divi modeļi

Līdzās deviņām lielajām pilsētām, kas joprojām tiek dēvētas par republikas pilsētām, šo statusu negaidīti ir ieguvušas arī Cēsis, kas iedzīvotāju skaita ziņā ir aiz Tukuma un Ogres novada. Cēsu iekļaušana lielo pilsētu desmitniekā esot saistīta ar nespēju vienoties par lielā Cēsu novada izveidošanu, ko piedāvāja ministrija. Valdības sēdē būs iespēja izšķirties starp diviem variantiem — ministrijas ierosināto un pēc ZZS priekšlikuma noteikto Cēsu rajona sadalījumu mazākos novados. Tāpat paliek divi varianti Tukuma rajonā, ja par atsevišķa novada izveidošanu vienojas Lapmežciems, Engure un Smārde, Dienu informēja A.Štokenbergs.

ZZS par ministra ieceri kartes galīgo variantu apstiprināt jau otrdienas sēdē bija uzzinājusi no medijiem, un partijas Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis izteica nožēlu, ka par to pašvaldību ministrs nav bildis pagājušajā nedēļā, tiekoties ar ZZS. A.Štokenbergs steigu skaidro ar ministrijas operatīvo darbu un vēlēšanos ātrāk "ķerties pie nākamajiem grafikā paredzētajiem darbiem". A.Štokenberga un ZZS pārstāvju sarunas objekts pagājušajā nedēļā bija karte ar 88 novadiem, un šīs tikšanās laikā tika panākti vairāki kompromisi. Ministrija piekāpās un deva iespēju divām pašvaldībām veidot Vārkavas novadu Preiļu rajonā, Rugāju novadu Balvu rajonā, Rojas novadu Talsu rajonā, atsevišķu Garkalnes novadu Rīgas rajonā.

ZZS reformu nebremzēs

"ZZS demaršu nerīkos un reformu nebremzēs," jo robežas kartē daudzos gadījumos sakrīt ar pašvaldību gribu, atzina A.Brigmanis. Taču zaļie zemnieki arī darīšot visu, lai aizstāvētu to pašvaldību intereses, kas neesot ņemtas vērā.

Reformu padome nav piekritusi arī gandrīz desmit Ludzas rajona pašvaldību vēlmei veidot no Ludzas pilsētas atsevišķu novadu. A.Štokenbergs negatavojas piekāpties arī Bauskas rajona pagastiem — tur lielā novadā ir iekļautas 12 pašvaldības pretēji to gribai strādāt 167 novadu kartē iezīmētajās robežās.

Bauskas rajona padomes un Rundāles pagasta priekšsēdim Aivaram Okmanim nav skaidrs, kāpēc 167 kartes robežas ir ņemtas vērā Liepājas rajonā, bet Bauskas rajonā vietējo varu intereses ir ignorētas. Viņš pieļauj, ka tas saistīts arī ar partiju spēju lobēt savas pašvaldības, bet Bauskas rajonā tikai nedaudzi vietējie līderi ir partijās. A.Štokenbergs skaidro, ka šajā rajonā, kurā vēl būs Iecavas un Vecumnieku novads, tikai Bauska esot vērā ņemams attīstības centrs.

Ar kartes projektā iezīmētām robežām mierā nav arī Glūda, Alsunga, Skrīveri, Naukšēni, Stopiņi, Ģibuļi, Lībagi un vēl vairākas pašvaldības. Amatas novads, kas vēlējās strādāt kopā ar Vaivi un Līgatni, kartē ir savienots ar Vecpiebalgai tuvo Kaivi un Skujeni. Taču Amatas pašvaldības vadītāja Elita Eglīte Dienai sacīja, ka viņa piekritīs piedāvājumam un vairs necīnīsies, cerībā saņemt atbalstu grūti izbraucamajiem ceļiem, kas savieno šīs pašvaldības. Karte Saeimā vairs nav jāapstiprina, akceptēt valdībā to ir iespējams arī bez ZZS balsīm. LPP/LC un TB/LNNK neplāno pret to iebilst. Iepriekš vairākas pašvaldības ir pieļāvušas, ka varētu vērsties Satversmes tiesā un apstrīdēt valdības lēmumu, ja tajā nebūs ievērots brīvprātības princips. No tām dažu, piemēram, Vārkavas pagasta, intereses jau ir respektētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas