Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irma Floridas štatā bez elektrības atstāj pusotru miljonu cilvēku; prognozē lielus plūdus

Pēdējā gadsimta laikā spēcīgākā Atlantijas vētra Irma sasniegusi Floridas štatu. Tā pastiprinājusies līdz ceturtajai - viesuļvētras - kategorijai, sasniedzot ātrumu ap 209 kilometriem stundā. Floridas štatā bez elektroapgādes atstājusi vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku, vēsta CNN.

Floridas štatā vētrā iekļuvis un spēkratu nav savaldījis kāds kravas auto vadītājs, kurš vedis elektrības ģeneratoru. Nobraucot no ceļa viņš gājis bojā.

Tāpat spēcīgajā vētrā Maiami apgāzies kāds ceļamkrāns.

Meteorologi prognozējuši, ka viesuļvētra izraisīs ūdens līmeņa celšanos, tāpēc gaidāmi plūdi.

Viesuļvētras centrs pašlaik atrodas virs Floridas jūras šauruma uz dienvidrietumiem no Kīvestas, un cietzemi vēl nav sasniegusi. Meteorologi prognozē, ka orkāna centrs skars Sentpītersbergu, taču ne Tampu un Maiami, kā tika prognozēts iepriekš. Jau pašlaik valsts piekrastē strauji kāpis ūdens līmenis.

Policija pavēstījusi, ka viesuļvētras izraisītajos satiksmes negadījumos Floridā zaudējuši dzīvību trīs cilvēki. Policijas iespējas atbildēt uz visiem izsaukumiem vētras dēļ ir ierobežotas.

Sagaidot vētru, darbu pārtraukušas Maiami, Orlando, Tampas, Fortloderdeilas un citas štata lidostas.

Līdz šim apstiprinātā informācija par Irmas posta darbiem liecina, ka Karību salās vētras rezultātā gājuši bojā 25 cilvēki.

Floridā, kā zināms, ieteikts ekakuēties 6,5 miljoniem iedzīvotāju.

"Jums jādodas prom - nevis šovakar, nevis stundas laikā, bet tagad!" publiskā paziņojumā sestdien izteicās Floridas štata gubernators Riks Skots. Evakuēties primāri ieteikts 6,5 miljoniem Floridas štata iedzīvotāju, taču netiek izslēgts, ka tas varētu attiekties uz visiem apmēram 22 miljoniem tur dzīvojošo cilvēku.

Jau pirms divām dienām Skots aicināja neignorēt "rīkojumus par evakuēšanos. Atcerieties, mēs varam atjaunot jūsu mājas, bet nevaram atjaunot jūsu dzīvības. Visiem floridiešiem būtu jāgatavojas drīzumā evakuēties," paziņoja gubernators.

Daudz cilvēku patvērušies arī pilsētas tuvumā esošajās arēnās.

Šajā nedēļā pieminēti vienlaikus trīs vētru nosaukumi.

Līdz šim Irma traukusies pāri Karību jūras salām, prasot vairāk nekā 20 cilvēku dzīvības un nodarot milzīgus postījumus. Tiek prognozēts, ka visu Irmas jau nodarīto un vēl paredzamo postījumu novēršana varētu ilgt gadiem.

Vienlaikus, kā jau vēstīts, viesuļvētra Katja sasniedza Meksikas austrumu piekrasti, bet tās spēks vājinājies, un tā pārtapa par tropisko vētru.

Vēl šajā nedēļā aktuāla arī viesuļvētra Hosē dažus simtus kilometru uz dienvidaustrumiem no Mazo Antiļu salu ziemeļiem. Vētras maksimālais vēja ātrums sasniedzis 240 kilometrus stundā (67 metrus sekundē). Vētra virzās uz rietumiem ar ātrumu 23 kilometri stundā.

Ceturtās kategorijas viesuļvētra Hosē ir saudzējusi Karību jūrā esošās Senmartēnas un Senbartelmī salas, kuras šonedēļ bija izpostījusi viesuļvētra Irma, svētdien paziņoja Francijas meteoroloģijas aģentūra.

Aģentūra pirms tam bija nākusi klajā ar augstākā līmeņa brīdinājumu, paziņojot, ka Hosē var kļūt par "bīstamu ārkārtīgas intensitātes notikumu", bet vēlāk atzina, ka šīs viesuļvētras ietekme uz Francijai piederošajām Karību jūras salām bija ievērojami mazāka par gaidīto.

Ziņu aģentūras AFP reportieris Senmartēnas salas Marigo pilsētā ziņoja, ka "debesīs nav neviena mākoņa".

Pagaidām pastiprināta Latvijas valstspiederīgo interese pēc palīdzības Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) nav novērota. Kā aģentūrai LETA norādīja ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis, patlaban papildu informācija par to, ka vēl kāds Latvijas valstspiederīgais būtu vērsies pēc palīdzības, nav.

Jegermanis piebilda, ka arī uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām saņemti tikai divi zvani, kuros cilvēki centušies noskaidrot informāciju par saviem radiniekiem.

Ministrija aicina visus Latvijas valstspiederīgos, ja tie atrodas vētras skartajās teritorijās un ir nepieciešama palīdzība, nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību ASV, pa tālruni +1 202 328 2881 vai zvanīt uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām Rīgā - +371 26 33 77 11, vai rakstot uz [email protected].

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

Dienas arhīvs
D
4. februāris: Francijas dienvidrietumos vētras dēļ bez elektrības palikuši 250 000 MĀJU. 23. februāris: Vētra Dorisa Īrijā bez elektrības atstāj 56 000 MĀJOKĻU. 30. jūnijs: Polijā vētru dēļ bez elektrības palikušas 125 000 MĀJSAIMNIECĪBU. 12. augusts: Negaisa dēļ bez elektrības atstāti vairāk nekā 15 000 Sadales tīkls KLIENTU. Vakar: Irma Floridas štatā bez elektrības atstāj 430 000 CILVĒKU. Ja vārdus "māja, mājoklis, mājsaimniecība, klients" aizstāt ar vārdu "cilvēks", skaitlis uzreiz pieaug 3-5 reizes. Melots taču nav, vienkārši iespaida rādīšanai. Lielisks paņēmiens propagandā.
Irmas kundze
I
Nebūtu brīnums, ja liberālie mediji paziņotu, ka bez elektrības ir palikuši divreiz vairāk cilvēku nekā tur dzīvo. Liberāla matemātika, kā gribu, tā skaitu.
Irmas kundze
I
"Līdz šim apstiprinātā informācija par Irmas posta darbiem liecina, ka Karību salās vētras rezultātā gājuši bojā 25 cilvēki." Francijā viens imigrants uzbraucis cilvēkiem - gājuši bojā 86 cilvēki. Kas ir bīstamāks?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits