Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar Trampa administrācijas labvēlību Krievijas metālapstrādes milzis atvērs ražotni ASV

Trīs mēnešus pēc tam, kad tika atceltas pret Krievijā lielāko alumīnija izstrādājumu ražotāju Rusal ieviestās sankcijas, kompānija vienojusies par dalību kopprojektā, kura ietvaros atvērs ražotni arī Amerikas Savienotajās Valstīs, vēsta The Moscow Times.

Jāatgādina, ka ASV Valsts kase sankcijas pret Rusal, tās māteskompāniju En+ noteica pērn aprīlī. Pēc mēnešus ilgušām sarunām oligarhs Oļegs Deripaska, kuram pārmeta ciešu saistību ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un izcēla to kā vienu no sankciju noteikšanas iemesliem, vienojās būtiski samazināt savu līdzdalību kompānijā En+. Proti, apmaiņā pret sankciju atcelšanu Rusal un En+ Deripaska piekrita kļūt par mazākuma akcionāru - samazināt sev piederošo akciju īpatsvaru no 70% līdz 44,95%.

Pret viņu individuāli noteiktās sankcijas nav atceltas.

Tiesa, demokrātu pārstāvji Kongresā pieprasīja stingrākas garantijas un atrunas, lai pārliecinātos, ka vienošanās nosacījumi tiek ievēroti arī pēc būtības, ne tikai "uz papīra", proti, pārliecināties, ka Deripaskam nav iespēju aizvien būt lielākajam noteicošajam spēkam metālapstrādes kompānijās. Izskanēja bažas par to, ka Deripaskas faktiskā ietekme, balsojumos sabloķējoties ar domubiedriem, aizvien var būt noteicošā, proti, viņš spēj savākt vairāk par 50% balsīm En+ lēmumu pieņemšanas procesā.

Piemēram, bažas vieš viens no kontroles mehānismiem, kas paļaujas uz akcionāru dogaprātu, proti, ka En+ akcionāriem pašiem jāziņo ASV iestādēm, ja pastāv aizdomas par Deripaskas mēģinājumu izveidot iekšējo vairākuma koalīciju. 

Februārī aģentūra Reuters vēstīja par demokrātu kongresmeņu bažām, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu būt piekritis pret Rusal un En+ noteikto sankciju atcelšanai intensīva spiediena rezultātā. Spiediens varētu būt nācis no ražotājiem, tostarp Eiropā, kuru bizness ir tieši atkarīgs no alumīnija produktu cenām un kurus tiešā veidā ietekmē sankcijas pret Rusal un En+.

Nu tapis zināms, ka Rusal iecerējusi Kentuki štatā sadarbībā ar ASV holdingu Braidy Industries atvērt alumīnija lokšņu un tamlīdzīgu produktu ražotni, lai apmierinātu ASV autobūves uzņēmumu pieprasījumu. 

Rusal daļa kopuzņēmumā būs 40%, bet pagaidām nav zināms, kādas būs ražotnes būvniecības izmaksas. Plānots, ka izejmateriālus Kentuki ražotnei ievedīs no metāllietuves Taišetā, Sibīrijā.

Jāatgādina, ka Deripaska bija viens no tiem Krievijas superbagātniekiem, kuru makos ASV sankcijas iecirta vispamatīgāko robu. Pērn oktobrī Bloomberg publiskotais Miljardieru indekss liecināja, ka Deripaska, pret kuru sankcijas tika noteiktas tā paša gada aprīlī, Rusal un En+ akciju cenu krituma dēļ zaudēja teju 1,3 miljardus dolāru.

Top komentāri

LLL
L
Hod koņjom. Jūs tur Krievijas kaimiņi ieviesiet sankcijas, mēs gan jau nokontrolēsim, ka Deripaska nav 50% uzņēmumā un kā tad to var izdarīt, ja otrie 50+ nepieder pašai ASV. Sankciju plīvurs krīt, karalis ir pliks.
Ezis
E
Lasiet klassiku. Kapitāls ir internacionāls, viņam nav dzimtenes. :)
johaidi
j
A kur Latvija? Kāpēc neizsludina sannkcijas pret ASV un Krieviju?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits