Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Asanžs pieprasa garantijas, ka netiks izdots ASV

Interneta vietnes WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs pirmdien pieprasījis diplomātiskas garantijas, ka gadījumā, ja viņš dosies uz Zviedriju, viņš netiks izdots ASV.

40 gadus vecais Austrālijas pilsonis paziņoja, ka ir gatavs doties uz Zviedriju, lai viņu varētu nopratināt lietā par iespējamajiem seksuālajiem noziegumiem, taču bažījas, ka Stokholma viņu varētu izdot ASV, kur viņam draud apsūdzības spiegošanā un sazvērestībā par ASV slepeno dokumentu publiskošanu WikiLeaks vietnē.

"Galu galā tas varētu būt jautājums par garantijām, kādas ir gatavas sniegt Apvienotā Karaliste, Savienotās Valstis un Zviedrija," sarunā ar austrāliešu laikrakstu The Sydney Morning Herald norādīja Asanžs, kurš šobrīd uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Asanžs uzskata, ka Vašingtona vēlas uzsākt viņa tiesisko vajāšanu par milzīga daudzuma slepenu dokumentu publicēšanu. Cita starpā WikiLeaks savulaik atklātībai nodevusi dokumentus par Irākas un Afganistānas karu, kā arī simtiem tūkstošiem ASV diplomātiskās sarakstes dokumentu.

"Piemēram, ja ASV garantētu, [ka tās] atsakās no lielās žūrijas izmeklēšanas un jebkādas turpmākas WikiLeaks publicēšanas darbību izmeklēšanas, tās būtu svarīgas garantijas, (..) diplomātiskas saistības, kam būtu zināms svars," sacīja Asanžs, kurš jau nedēļu patvēries Ekvadoras vēstniecībā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai.

Vienlaikus savas lietas sakarā viņš atkārtoti kritizējis Austrālijas premjerministri Džūliju Gilardu. Asanžs paziņojis, ka viņa situācija esot "nopietns politisks jautājums (..), [pret kuru] Austrālijas valdībai jāizturas ar pienācīgu nopietnību", un ka Gilardas valdībai esot tieši jāreaģē uz ASV un Zviedrijas "uzbrukumiem", kam viņš pakļauts.

Asanžs piebildis, ka izvēlējies Ekvadoras, nevis savas izcelsmes zemes vēstniecību tāpēc, ka Kanbera neko nedarot, lai viņu aizstāvētu.

Tikmēr Austrālija paziņojusi, ka tās iespējas Asanžu aizstāvēt esot ierobežotas, jo viņš neatrodoties Austrālijā, kā arī neesot pārkāpis Austrālijas likumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits