Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ASV aicina Ukrainas līderus izrādīt vienotību

Politiskā krīze apdraud Ukrainas tuvināšanos ES un NATO. ASV viceprezidents Ričards Čeinijs piektdien vizītē Ukrainā mudināja šīs valsts politiskos līderus izrādīt lielāku vienotību, lai turpinātu Ukrainas ceļu uz pievienošanos Rietumu institūcijām. R.Čeinijs pauda stingru atbalstu Ukrainas nodomam kļūt par NATO locekli.

Vizītes laikā viņš tikās gan ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko, gan ar premjeri Jūliju Timošenko. R.Čeinijs uzsvēra, ka Ukrainai jābūt vienotai gan iekšēji, gan ar citām demokrātiskām valstīm. ASV viceprezidents ieradies Ukrainā politiskās krīzes laikā, jo valdošā koalīcija, kura apvienoja V.Juščenko un J.Timošenko atbalstītājus, faktiski ir izjukusi. V.Juščenko brīdina, ka būs spiests atlaist parlamentu un izsludināt ārkārtas vēlēšanas. V.Juščenko un J.Timošenko bija cīņu biedri oranžajā revolūcijā 2004.gada nogalē, bet pēc nākšanas pie varas viņu attiecības kļuva vēsas. Šis ir jau otrais V.Juščenko mēģinājums sastrādāties ar J.Timošenko vadīto valdību (2005.gadā viņa bija premjeres amatā septiņus mēnešus), bet izskatās, ka arī šoreiz J.Timošenko valdībai nebūs ilgs mūžs.

Apvērsuma mēģinājums

Prezidentam ir aizdomas, ka J.Timošenko mēģinās noturēties pie varas, iesaistoties koalīcijā ar Reģionu partiju, kuras līderis ir bijušais oranžās revolūcijas pretinieks Viktors Janukovičs. Nedēļas sākumā J.Timošenko vadītais bloks jau sadarbojās ar Reģionu partiju, lai pieņemtu virkni likumu, kas ievērojami vājina prezidenta varu un palielina premjera pilnvaras. Piemēram, premjers iegūtu tiesības vadīt starptautiskas sarunas un slēgt līgumus bez prezidenta atļaujas. J.Timošenko un V.Janukovičs vēlas panākt, lai V.Juščenko zaudētu tiesības iecelt ģenerālprokuroru, ārlietu, iekšlietu un aizsardzības ministru.

V.Juščenko grozījumus raksturojis kā "valsts apvērsuma" mēģinājumu. Iespējams, viņam nāksies atlaist parlamentu. Taču šāds scenārijs nebūtu izdevīgs pašam V.Juščenko, jo sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka viņa partijai Mūsu Ukraina nav izredžu uzvarēt vēlēšanās. V.Juščenko reitings ir 10,5%, daudz lielāks vēlētāju atbalsts ir J.Timošenko (19%) un V.Janukovičam (18%).

Konflikta saknes

Politiskās krīzes katalizators bija notikumi Gruzijā, uz ko sāncenši reaģēja atšķirīgi. V.Juščenko steidzās atbalstīt Gruzijas prezidentu, bet J.Timošenko ieņēma nogaidošu pozīciju. V.Juščenko līdzgaitnieki apgalvo, ka J.Timošenko esot pārdevusies Maskavai. V.Juščenko un J.Timošenko konflikta saknes gan ir daudz dziļākas. "Prezidentam un valdības vadītājai ir atšķirīgi uzskati par ekonomisko politiku, sociālo politiku, attiecībām ar citām valstīm," secina radiostacijas Svoboda analītiķis Vitālijs Portņikovs. V.Juščenko intervijā laikrakstam Financial Times devis mājienus, ka J.Timošenko iesaistījusies sarunās ar kādiem "ārvalstu spēkiem", kas veicināja valdošās koalīcijas izjukšanu.

V.Janukovičs piektdien ļāva noprast, kāda varētu būt Ukrainas ārpolitika, ja no varas atstumtu V.Juščenko. Reģionu partijas līderis pavēstīja, ka Ukrainai vajadzētu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. V.Juščenko uzsver, ka viņa vadībā Ukraina negrasās atteikties no tuvināšanās NATO. Taču šim nodomam nav vispārēja Ukrainas sabiedrības atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits