Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ilustratīvs attēls

ASV apmācībās kļūdaini izmantota rīcina letāla forma

ASV federālā centrā Alabamas štatā, kur tiek apmācīti tūkstošiem ugunsdzēsēju, paramediķu un citu ārkārtas situāciju risinātāju, pēdējos piecus gadus apmācībās ir kļūdaini izmantota bīstamā toksīna rīcina letāla forma.

Kļūme notika Federālās ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) Iekšzemes sagatavotības centrā Alabamas štata Anistonas pilsētā, kur ārkārtas situāciju risinātāji tiek apmācīti rīcībai ķīmisku, radioloģisku un bioloģisku draudu gadījumos.

Nav ziņots, ka būtu cietis kāds no apmācību dalībniekiem, kuri tajās valkā aizsargtērpus, tomēr FEMA ir lūgusi Iekšējās drošības ministrijas ģenerālinspektoru izmeklēt, kāpēc nāvējošais toksīns ticis izmantots apmācībās.

FEMA preses sekretāre Aleksa Lopesa informēja, ka apmācībās ir paredzēts izmantot cilvēkiem drošu rīcina formu, bet personāls novembrī konstatējis "nesaskaņu dokumentācijā par piegādātā rīcina tipu".

Centra personāls bija pasūtījis rīcina drošu versiju, tomēr pārdevējs kopš 2011.gada ir piegādājis tā letālu formu. Šajā laikā centrā tika apmācīti apmēram 9600 cilvēku.

Rīcinam ir divas proteīnu ķēdes – A ķēde, kas var nodarīt bojājumus šūnām, un B ķēde, kas ļauj toksīnam iespiesties šūnu membrānās. Lai nogalinātu cilvēku, rīcinā jābūt abām ķēdēm.

Lopesa sacīja, ka centrs bija pasūtījis rīcina formu, kurā ir tikai A ķēde. Tā ir droša cilvēkiem, tomēr detektori reaģē arī uz šo rīcina formu un tā ir izmantojama apmācībās.

Laikraksts USA Today ziņoja, ka letālo formu piegādājusi firma Toxin Technology no Floridas štata.

Firmas menedžeris Bils Rouzs paziņoja, ka šī firma pārdod tikai rīcina letālo formu un uz visiem sūtījumiem bijis korekti norādīts, ka tā ir šī rīcina forma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits