Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

ASV apsver neletālas palīdzības piegādes Sīrijas nemierniekiem

Baltais nams apsver ideju par būtiskām pārmaiņām Sīrijas politikā un varētu nemierniekiem sākt piegādāt "neletālo" palīdzību - bruņu vestes, bruņumašīnas -, kā arī, iespējams, pat nodrošināt viņiem militārās apmācības, vēsta laikraksts The Washington Post.

Vašingtona arī varētu humāno palīdzību sūtīt tieši Sīrijas opozīcijas politiskajai koalīcijai, vēsta laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētām ASV un Eiropas amatpersonām. Kaut arī ASV joprojām ir pret bruņojuma piegādēm nemierniekiem, valsts sekretārs Džons Kerijs "ierosinātās politikas" elementus apspriedīs šonedēļ un nākamnedēļ sarunās ar sabiedrotajiem Eiropā un Tuvajos Austrumos.

ASV "apsver iespējas atcelt attiecībā uz "dubultā pielietojuma" iekārtām noteiktos ierobežojumus", atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, vēsta telekanāls CNN. Ceturtdien arī tiks paziņots, ka ir pabeigts darbs pie jauniem nosacījumiem, kas ļauj Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm "sniegt lielāku neletālo atbalstu un tehnisko palīdzību civilistu aizsardzībai", atsaucoties uz vairākām Eiropas amatpersonām, vēsta The Washington Post.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) - lielākās opozīcijas grupējumu savienības - priekšsēdētājs Ahmeds Moazs al Hatibs pirmdien pavēstīja, ka SNK tomēr piedalīsies starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas sanāksmē ceturtdien Romā, kaut arī iepriekš tā bija paudusi apņēmību forumu boikotēt. Lēmums apmeklēt Romā gaidāmo sanāksmi pieņemts pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Kerijs un Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs "apsolīja konkrētu palīdzību, lai atvieglotu mūsu tautas ciešanas", sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Hatibs.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. Atbilstoši ANO un ASV aprēķiniem Sīriju ir pametuši vairāk nekā 750 000 bēgļu, bet vēl 2,5 miljoni ir pārvietoti Sīrijas iekšienē. Atbilstoši ANO datiem konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Hatibs janvārī nāca klajā ar priekšlikumu sākt sarunas ar Damaskas režīma pārstāvjiem.

Savukārt Sīrijas ārlietu ministrs Valids al Muallems pirmdien Maskavā, tiekoties ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, paziņoja, ka Sīrijas režīms ir gatavs sarunām, arī ar bruņotajiem nemierniekiem. "Mēs esam gatavi dialogam ar visiem, kas vēlas dialogu, tostarp tiem, kuriem ir ieroči," sarunās ar Lavrovu norādīja Muallems. "Mēs joprojām ticam miermīlīgam risinājumam Sīrijas problēmai," viņš piebilda, norādot, ka varētu tikt izveidota valdības koalīcija, kas risinātu sarunas "gan ar ārējo, gan iekšējo opozīciju". Sagaidāms, ka marta sākumā Maskavu apmeklēs Hatibs.

Savukārt Lavrovs, runājot otrdien pirms sarunām Berlīnē ar Keriju, sacīja, ka Sīrijas opozīcijas rindās patlaban sākuši dominēt ekstrēmi noskaņojumi, bet izredzes, ka drīzumā sīriešu starpā varētu sākties sarunas, ir pat vēl mazākas nekā pirms dažām dienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits