Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ASV finanšu krīze jauc kampaņu

ASV prezidenta amata kandidāti Baraks Obama un Džons Makeins ceturtdien centās pārvarēt savas domstarpības, lai vienotos par atbalstu riskantam plānam, kura uzdevums ir glābt ASV ekonomiku no ieslīgšanas vēl dziļākā krīzē. Līdz prezidenta vēlēšanām atlicis mazāk nekā 40 dienu, bet jau tagad demokrātam B.Obamam un republikānim Dž.Makeinam jāmēģina pierādīt, ka viņi ir gatavi uzņemties valsts vadību tik grūtā brīdī. Abi kandidāti izplatīja kopīgu paziņojumu: "Pienācis laiks valsts interešu labā pacelties virs politikas. Mēs nedrīkstam pieļaut ekonomisko katastrofu."

Makeins riskē

B.Obama un Dž.Makeins ieradās Vašingtonā, lai tiktos ar ASV prezidentu Džordžu V.Bušu un apspriestu valdības plānu, ar kura palīdzību iecerēts glābt Volstrītas firmas no bankrota un novērst ekonomikas krīzes padziļināšanos. Taču plāns izraisījis gan demokrātu, gan republikāņu asu kritiku. Nodokļu maksātāji baidās, ka tas palīdzēs Volstrītas miljonāriem, nevis vienkāršajiem amerikāņiem.

ASV finanšu krīze nākusi par sliktu Dž.Makeina izredzēm uzvarēt prezidenta vēlēšanās, jo ekonomika netiek uzskatīta par viņa stipro pusi, turklāt vēlētāji vaino republikāņus par valsts novešanu līdz krīzei. Lai apturētu savas popularitātes lejupslīdi, Dž.Makeins pieņēmis negaidītu lēmumu: viņš paziņoja, ka nolēmis apturēt savu kampaņu, kamēr nav apstiprināts plāns par ekonomikas glābšanu. Ar šo soli Dž.Makeins centās parādīt, ka valsts intereses viņam ir svarīgākas par paša interesēm. Dž.Makeins arī mudināja pārcelt uz vēlāku laiku piektdien plānotās TV debates, kurās viņam un B.Obamam būtu jārunā galvenokārt par ārpolitikas jautājumiem. B.Obama paziņoja, ka nevēlas atlikt debates, jo prezidentam jābūt spējīgam risināt vairākas problēmas vienlaikus.

Obama vadībā

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka B.Obama izvirzījies vadībā un par dažiem procentiem apsteidz Dž.Makeinu. Demokrātu kandidātam par labu nācis tas, ka vēlētāji uzskata B.Obamu par piemērotāku kandidātu ekonomikas problēmu risināšanai. Dž.Makeina stiprā puse ir valsts drošības jautājumi un ārpolitika, bet finanšu krīzes apstākļos vēlētājiem daudz vairāk rūp tas, kas notiek pašu mājās, nevis tālajā Irākā.

ASV valdības plāns paredz uzpirkt grūtībās nonākušo Volstrītas firmu aktīvus, lai nepieļautu bankrotu vilni, kas varētu iedragāt ASV ekonomikas pamatus. Šis plāns valdībai varētu izmaksāt līdz 700 miljardu dolāru. Dž.V.Bušs aicinājis Kongresu atbalstīt plānu, jo pretējā gadījumā ASV varētu iestāties finanšu panika, bankas pasludinātu bankrotu, pensiju fondi zaudētu vērtību, mājokļu cenas turpinātu kristies un miljoniem cilvēku zaudētu darbu. Taču skeptiķi apšauba plāna lietderību. Bloomberg/Los Angeles Times aptaujā 55% pauda viedokli, ka valdības pienākums nav par nodokļu maksātāju naudu glābt privātus uzņēmumus no bankrota. "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka šis plāns kļūst par pabalstu programmu Volstrītas priekšniekiem," uzsver B.Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits