Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV gatavo likumprojektu par sankciju piemērošanu Nord Stream 2

ASV Kongress gatavo likumprojektu sankciju piemērošanai gāzesvada projektam Nord Stream 2, kas pa Baltijas jūras dibenu savienos Krieviju ar Vāciju, lai piegādātu Rietumeiropai dabasgāzi, apejot Ukrainu un Poliju, ziņo mediji.

Jaunā likumprojekta mērķis ir nepieļaut dabasgāzes piegādāšanu Eiropai pa šo gāzesvadu, ziņo izdevums Defensenews.com.

Defensenews.com citē kādu ASV senatoru sakām, ka likumprojekts paredz piemērot sankcijas uzņēmumiem, kas iesaistīti Nord Stream 2 projektā.

ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Džims Rišs pauda ticību, ka sankcijas pārliecinās projektā iesaistītās būvfirmas apturēt dalību Nord Stream 2, vēsta Defensenews.com.

Rišs, republikāņu senators no Aidaho, piektdien sacīja, ka likumprojekts tiek izstrādāts, jo laika kļūst arvien mazāk un liela daļa Nord Stream 2 jau ir pabeigta. "Tas viņiem dārgi maksās. Es domāju, ja sankcijas tiks pieņemtas, kompānijas tiks slēgtas, un es domāju, ka krieviem būs jāmeklē cits veids, kā to paveikt, ja viņi to spēs," saskaņā ar Defensenews.com sacīja Rišs.

Sankciju iekļaušana likumprojektā ir spēcīgs signāls, taču likumdevējiem Pārstāvju palātā un Senātā vēl ir jāvienojas par to, kā izskatīsies likumprojekta gala variants.

Maijā četri ASV senatori ierosināja divpartiju likumprojektu, kas pazīstams kā Eiropas enerģētikas drošības aizsardzības akts, kura mērķis bija kavēt Nord Stream 2 projekta īstenošanu.

Gazprom vadītā Nord Stream 2 būvniecība ir gandrīz pabeigta. Projektu finansē arī Vācijas kompānijas Wintershall un Uniper, Nīderlandes un Lielbritānijas Shell, Francijas Engie un Austrijas OMV.

Šī gāzesvada būvniecība ir izraisījusi bažas par to, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes. Tāpat radušās bažas, ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

ASV un Polija abas spēcīgi kritizējušas Nord Stream 2.

ASV prezidents Donalds Tramps jūnijā izteicās, ka Nord Stream 2 padarīs Vāciju par Krievijas gūstekni, ja kādreiz lietas noies greizi. "Mēs aizsargājam Vāciju no Krievijas, un Krievija iegūst miljardiem un miljardiem dolāru no Vācijas," viņš piebilda.

ASV viceprezidents Maiks Penss iepriekš šogad brīdināja, ka Amerika "nevar nodrošināt Rietumu aizsardzību", ja to sabiedrotie kļūst atkarīgi no Maskavas tādu projektu kā Nord Stream 2 rezultātā.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pagājušajā maijā nodēvēja Nord Stream 2 par "jaunu hibrīda ieroci", kas nomērķēts uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

 

Top komentāri

Ezis
E
ASV slānekļa gāzes iegūšanas process ir ļoti kaitigs videi. Kāpēc Grēta Tūnberga klusē? :)
Sv
S
Ko tu tur melo ? Lietuva saņem no Norvēģijas un jeņķiem, nevis jeņķu gāzi no tavas Sibīrijas . Un tādēļ tavi krievi Lietuvai piedāvā jau lētāku gāzi.
Scorseze
S
Interesanti iznāk, viena neatkarīga valsts noslēdz līgumu ar otru neatkarīgu valsti par gāzes vada izbūvi un gāzes piegādēm. Tajā pat laikā trešā neatkarīgā valsts zaudējot daļu no plānotā tirgus (reizē arī zaudējot savu politisko ietekmi) apvainojas un ievieš sankcijas pret neatkarīgām valstīm lai tām ieriebtu:) Kur tad paliek "starptautiskie" teksti par to ka bizness ir bizness un nekā personīga (starpcitu jeņķu teiciens). Ja jau jeņķi tik ļoti grib tirgot savu gāzi vāciešiem, lietuviešiem, poļiem..., tad lai piedāvā to par zemāku cenu kā krievi, ļoti vienkārši. Problēma tikai tā, ka asv gāze jau saknē ir dārgāka, kur nu vēl viņu sašķidrināt, šašķidrinātu atvest un "atvērt", taču ja tā ir asv principiāla nostāja, lai viņi to gāzi piegādā par velti:):):):) un ņēmot vērā to, ka jeņķi jau ir parādā visai pasaulei neatdodamus parādus, interesanti, cik ilgi viņi spētu piegādāt bezmaksas gāzi saviem "draugiem":):):):)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits