Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

ASV iekļaus Sīrijas radikālo islāmistu kaujiniekus teroristisku grupējumu sarakstā

ASV gatavojas iekļaut Sīrijas radikālo islāmistu kaujinieku grupējumu Al Nusra ārvalstu teroristu organizāciju sarakstā, liecina otrdien publiskotie dokumenti.

ASV Valsts departaments oficiāli to vēl nav paziņojis, bet valdības žurnālā Federal Register publiskotajā dokumentā Al Nusra nodēvēts par starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda sabiedroto. Al Nusra ir viens no efektīvākajiem bruņotajiem nemiernieku grupējumiem, kas Sīrijā cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Grupējuma aktivitāte ir radījusi bažas Rietumos, ka radikālie islāmisti sākuši pārņemt Sīrijas revolūciju savā varā. Grupējums ir uzņēmies atbildību par nesen notikušajām spridzināšanām, kas laupīja dzīvību daudziem cilvēkiem, un paziņojis, ka nākotnē cer padarīt Sīriju par strikti islāmisku valsti.

Savienotās Valstis pirmdien pauda bažas, ka Al Nusra ir cieši saistīta ar Irākas Al Qaeda, kas daļu savu aktivitāšu pārvietojusi uz Sīriju. Valsts departamenta preses pārstāve Viktorija Ņūlenda norādīja, ka Vašingtona tuvākajās dienās nāks klajā ar plašāku paziņojumu šajā lietā.

Iekļaušana teroristisku grupējumu sarakstā nozīmētu visu Al Nusra piederošo līdzekļu iesaldēšanu un aizliegumu ASV pilsoņiem kārtot jebkādus darījumus ar šo grupējumu. Tas savukārt varētu apgrūtināt palīdzības sniegšanu Sīrijas nemierniekiem.

Jau vēstīts, ka pirmdien Sīrijas islāmistu nemiernieki grupējuma Al Nusra vadībā sagrāba savā kontrolē armijas bāzi Alepo provincē, Sīrijas ziemeļos. Aģentūras AFP korespondents ziņoja, ka daudzi no kaujiniekiem nākuši no citām arābu valstīm un Vidusāzijas.

Vašingtona lēmumu iekļaut Al Nusra teroristisku grupējumu sarakstā pieņēmusi īsi pirms Marokā gaidāmās "Sīrijas draugu" sanāksmes. Aptuveni 100 delegātu no arābu un Rietumu valstīm gatavojas trešdien sapulcēties uz starptautiskās Sīrijas draugu kontaktgrupas forumu Marokas pilsētā Marrākešā, lai apspriestu politisko pārejas procesu Sīrijā prezidenta Bašara al Asada krišanas gadījumā un humānās palīdzības jautājumu.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar SOHR datiem tajā dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 42 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits