Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ASV izceļas skandāls par ieroču īpašnieku datu publiskošanu

ASV Ņujorkas štatā kaislības un "pretpasākumus" izraisījis kādas Ņujorkas pilsētas priekšpilsētas avīzes The Journal News lēmums publiskot karti ar visa reģiona ieroču licenču turētāju atrašanās vietām, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls TechCrunch.

Avīze nolēma veidot karti no publiski pieejamiem ieroču licenču datiem nedēļu pēc tam, kad kaimiņu Konektikutas štatā kādā pamatskolā notika 20 mazu bērnu un sešu pieaugušo slaktiņš, izmantojot šāvēja mātei reģistrētu un licencētu šauteni. Karte ir blīvi pārklāta ar sarkaniem punktiem, kas katrs apzīmē mājsaimniecību, kurai izsniegta ieroču licence un kur, visticamāk, glabā šaujamieročus.

Tūliņ pēc kartes parādīšanās The Journal News mājaslapā sākās niknu komentāru vilnis, kur kāds ieroču īpašnieks pat publisko datu apkopošanu salīdzināja ar Dāvida zvaigznes nēsāšanas uzspiešanu ebrejiem Hitlera Vācijā.

Neilgi pēc tam Kristofers Faunteins, jurists un blogeris no Konektikutas, kur notika slaktiņš skolā, publicēja sarakstu ar visu The Journal News līdzstrādnieku vārdiem, telefona numuriem un adresēm, kā arī avīzes izdevējas Dženetas Hasonas mājas satelītattēlu, kas iegūstams no Google Maps zemes attēlu krājuma.

Savukārt Hasona aizstāvēja ieroču licenču kartes publicēšanu. "Mūsu loma ir ziņot par publiski pieejamu informāciju, kas skar aktuālus jautājumus, arī ja tas ir nepopulāri," Hasona izteicās raidtīkla CNN interneta portālam CNN.com.

Hasona piebilda, ka būtu vēlējusies iegūt vēl sīkāku informāciju par ieroču veidiem, uz kuriem licences attiecas, taču to nevarējusi iegūt. Kā ziņots, Konektikutas slaktiņā lietota Bushmaster šautene, kas ir ASV militārās M4 vieglās triecienšautenes civilais modelis, kas nespēj šaut pilnīgi automātiskā režīmā.

Līdzīgu šauteni 24.decembrī Ņujorkas štata ziemeļrietumu pilsētiņā Vebsterā izmantoja kāds bijušais cietumnieks, lai atklātu uguni pret brīvprātīgiem ugunsdzēsējiem, kas ieradās dzēst viņa aizdedzinātu māju. Divi ugunsdzēsēji gāja bojā, bet divi ievietoti slimnīcā ar šautām brūcēm. Šis ierocis nebija licencēts, jo cilvēki, kam reiz piespriests sods par smagiem noziegumiem, ieročus Ņujorkas štatā turēt nedrīkst.

TechCrunch raksta autors Gregorijs Ferenšteins komentē, ka tracis ap publiskotiem ieroču licences īpašnieku datiem ir sava veida trieciens tā sauktai "atvērtu datu" (open data) kustībai, kas balstās uz pieņēmumu, ka plaša datu publiskošana veicinās sapratni un uzticību sabiedrībā. Šajā gadījumā atklātība novedusi pie asas pretēju viedokļu sadursmes un naida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits