Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV izlūkdienestu vadītāji brīdina par draudiem no Ķīnas

ASV izlūkdienestu vadītāji trešdien brīdinājuši, ka Ķīna ar savām kiberspējām, ekonomisko ietekmi un agresiju rada "nesalīdzināmus draudus".

ASV Nacionālās izlūkošanas direktore Avrila Heinsa, liecinot Senāta Izlūkošanas komitejā, norādīja, ka Ķīna izaicina ASV daudzās jomās, vienlaikus cenšoties mainīt globālās normas veidos, kas nāks par labu Ķīnas autoritārajai sistēmai.

Ķīnai ir arī ievērojamas kiberspējas, kas, mazākais, var izraisīt lokālus, īslaicīgus traucējumus ASV infrastruktūrā kritiskos sektoros, sacīja Heinsa.

Runājot par globālajiem draudiem ASV, Heinsa arī norādīja, ka Krievija cenšas mazināt ASV ietekmi, Irāna veicina nestabilitāti Tuvajos Austrumos, Ziemeļkoreja mēģina izraisīt domstarpības starp Vašingtonu un tās sabiedrotajiem un aktuāls joprojām ir arī globālais terorisms.

Šī bija pirmā reize kopš 2019.gada janvāra, kad ASV izlūkdienestu vadītāji Kongresā publiski apsprieda globālos draudus ASV. Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas pēdējos divos gados šādas sanāksmes nenotika.

Senāta Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs demokrāts Marks Vorners norādīja uz pūliņiem, ko Pekina ieguldījusi, lai padarītu Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju Huawei par līderi 5G sistēmās, un pauda bažas, ka Pekina var pielikt līdzīgas pūles citām modernajām tehnoloģijām.

Runājot par starptautiskiem kiberuzbrukumiem, Vorners sacīja, ka, iespējams, būtu jāizstrādā jaunas starptautiskas normas, kas aizliegtu noteikta veida uzbrukumus, tāpat kā ir aizliegti uzbrukumi ar ķīmiskajiem un bioloģiskajiem ieročiem.

"Mūsdienu tehnoloģiju vide ļauj pretiniekiem izraisīt haosu," sacīja republikāņu senators Marko Rubio.

Senātā liecināja arī ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss, ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs, ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) direktors Pols Nakasone un ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras (DIA) ģenerālleitnants Skots Beriers.

ASV izlūkdienesti šonedēļ publiskoja ziņojumu par globālajiem draudiem. Tajā secināts, ka nākamajās desmitgadēs lielas problēmas radīs slimības, sociālā nevienlīdzība, klimata izmaiņas un dažādi konflikti. Ziņojumā arī secināts, ka jaunā koronavīrusa pandēmija jau saasinājuši vairākas no šīm problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits