Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ASV jūnijā radīti 224 000 jaunu darbavietu

Jaunu darbavietu radīšana ASV jūnijā atkal ir atdzīvojusies, darba devējiem transportā, celtniecībā un citās nozarēs pieņemot jaunus darbiniekus un tādējādi kliedējot bažas par izaugsmes tempa mazināšanos, liecina piektdien publiskotais valdības ziņojums.

Saskaņā ar nepacietīgi gaidīto Nodarbinātības ministrijas ziņojumu ASV tautsaimniecībā nodarbināto skaits pieaudzis par 224 000.

Tajā pašā laikā bezdarba līmenis arī nedaudz pieaudzis, sasniedzot 3,7%, jo lielāks skaits cilvēku izšķīrušies par atgriešanos darba tirgū.

Pēc negaidīti vājajiem maija rādītājiem jūnija rādītājiem vajadzētu pieklusināt runas par strauju ekonomiskās aktivitātes mazināšanos.

Šīs ziņas, domājams, iepriecinās arī prezidentu Donaldu Trampu, kurš gatavojas atkārtoti startēt nākamgad gaidāmajās vēlēšanās.

Tomēr tās varētu apbēdināt akciju tirgus dalībniekus, kas likuši likmi uz Federālo rezervju lēmumu mazināt procentu likmes.

Pēc Nodarbinātības ministrijas ziņojuma jūlijā gaidītā procentu likmju pazemināšana šķiet apšaubāma.

Neskatoties uz pozitīvajiem jūnija rādītājiem, vidējais mēneša darba vietu pieaugums šī gada pirmajā pusē sasniedzis tikai 172 000, kas ir ievērojami mazāk nekā vidējais mēneša rādītājs visa 2018.gada laikā – 223 000.

Algu kāpums jūnijā bijis zemāks, nekā gaidīts, vidējai stundas likmei pieaugot tikai par 0,2% un sasniedzot 27,9 dolārus (24,7 eiro). Tikmēr ekonomisti prognozēja, ka algu pieaugums pagājušajā mēnesī sasniegs 0,3%.

Pagājušā gada jūnijā strādājošo algas pieauga par 3,1%, 11 mēnesi pēc kārtas algu kāpuma tempam sasniedzot trīs procentus vai vairāk. Līdz ar to strādājošo ieņēmumu pieauguma temps stabili apsteidza inflāciju un vairoja to pirktspēju.

Tajā pašā laikā par 0,1 procentpunktu pieaugusi darbaspēka līdzdalība – tas ir, palielinājies to cilvēku skaits, kas sevi piedāvā kā darba tirgū salīdzinājumā ar iedzīvotāju kopskaitu.

Jūnijā šis rādītājs sasniedzis 62,7%, mīkstinot neseno darbaspēka līdzdalības straujā krituma tendenci.

Tomēr pašreizējais bezdarba līmenis - 3,7%, vērtējot pēc vēsturiskajiem standartiem, joprojām ir ļoti zems.

Top komentāri

Potramps
P
Nu vajag meksikāņu čavas, kas aizpilda tās darbavietas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits