Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV Kalifornijas štatā ugunsgrēku dēļ rīkojums evakuēties dots 90 tūkstošiem cilvēku

ASV Kalifornijas štatā, kur turpinās savvaļas ugunsgrēki un tuvāko dienu laikā pieņemsies spēkā brāzmains vējš, varas iestādes devušas rīkojumu nekavējoties evakuēties aptuveni 90 tūkstošiem cilvēku simts kvadrātkilometru plašā zonā.

Lai nepieļautu ugunsgrēku izraisīšanos no vēja bojātām elektrolīnijām, komunālo pakalpojumu uzņēmums Pacific Gas and Electric (PG&E) sācis atslēgt elektroenerģijas padevi 36 apgabalos. Lēsts, ka kopumā bez elektroenerģijas uz vismaz divām diennaktīm var nākties iztikt apmēram 2,35 miljoniem kaliforniešu.

Kā brīdinājis Kalifornijas Mežsaimniecības un ugunsgrēku novēršanas departaments, vēja ātrums brāzmās pārsniegs 30 metrus sekundē, un tas nozīmē, ka uguns izplatība būs neprognozējama, jo vējš var dzīt kvēlojošas ogles kilometriem tālu.

Sonomas apgabala šerifs Marks Esiks mudinājis cilvēkus evakuēties bez kavēšanās, atgādinot, ka pirms diviem gadiem ugunsgrēki šai apvidū prasīja 24 cilvēku dzīvību.

"Skatos, ka cilvēki gatavojas "palikt tepat un cīnīties". Pret to nav iespējams cīnīties. Lūdzu evakuējieties," viņš aicinājis.

Tiek uzskatīts, ka 2018.gada novembrī postošo ugunsgrēku Paradaizā, Kalifornijas štata Bjūtas apgabalā, izraisīja pārrautas elektroapgādes līnijas. Šajā ugunsgrēkā dzīvību zaudēja 85 cilvēki, un tas tiek uzskatīts par postošāko ugunsgrēku, kāds jebkad noticis Kalifornijā.

Kalifornijas Mežsaimniecības un ugunsgrēku novēršanas departamenta aplēses liecina, ka dažu desmitu gadu laikā ugunsgrēku sezona Ziemeļkalifornijā kļuvusi par 75 dienām garāka, kas, domājams, izskaidrojams ar klimata pārmaiņām, kuru rezultātā sausuma periodi kļuvuši garāki. Ugunsgrēkos izdegusī platība no 1972. līdz 2018.gadam četrkāršojusies, turklāt rajoni, ko parasti apdraud savvaļas ugunsgrēki, pēdējā laikā tiek intensīvāk apbūvēti.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka daudzas valstis, kam ir lielas armijas un kas mīl ieviest kārtību citu valstu iekšējās lietās... varētu padomāt, kā tikt galā ar tādu vienkāršu lietu kā ugunsgrēki pašu mājās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits