Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV ķirurgi veiksmīgi pārstādījuši cūkas sirdi cilvēkam

ASV ķirurgi ir veiksmīgi pārstādījuši ģenētiski modificētas cūkas sirdi 57 gadus vecam vīrietim, kas ir pirmā šāda veida operācija un kādreiz varētu atrisināt ziedotu orgānu hroniskā trūkuma problēmu.

Mērilendas Universitātes Medicīnas skola pirmdien savā paziņojumā informēja, ka šī procedūra notikusi piektdien, un nosauca to par vēsturisku.

Lai gan pacienta prognoze ne tuvu nav droša, šī procedūra ir svarīgs pavērsiens dzīvnieku orgānu transplantācijā cilvēkiem. 

Pacients Deivids Benets bija atzīts par nepiemērotu cilvēka orgānu pārstādīšanai. Šāds lēmums bieži tiek pieņemts, ja potenciālajam saņēmējam ir ļoti slikta veselība.

Pacients tagad atveseļojas, bet tiek uzmanīgi novērots, lai noskaidrotu, kā jaunais orgāns darbojas.

"Bija jāizvēlas starp nāvi un šo transplantāciju. Es gribu dzīvot. Es zinu, ka tas ir šāviens tumsā, bet tā ir mana pēdējā izvēle," dienu pirms operācijas sacīja Benets, kurš ir Mērilendas štata iedzīvotājs.

Gēnu modificēšanu veica Virdžīnijas štatā bāzēts biotehnoloģiju uzņēmums "Revivicor", kas oktobrī bija nodrošinājis cūkas nieri pārstādīšanai pacientam, kuram bija iestājusies smadzeņu nāve. 

"Es gaidu, kad varēšu pēc atveseļošanās atstāt gultu," piebilda Benets, kurš vairākus pēdējos mēnešus ir bijis piesaistīts gultai un sirds-plaušas apvedkanāla mehānismam.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) 31.decembrī deva ārkārtas apstiprinājumu šīs operācijas veikšanai. 

Cūkai, kuras sirdi pārstādīja Benetam, bija veikta gēnu modifikācija. Tās gaitā notika atbrīvošanās no trim gēniem, kuri izraisītu cūkas orgānu atgrūšanu cilvēka organismā, un no gēna, kas izraisītu cūkas sirds audu pārmērīgu augšanu. Genomam tika pievienoti seši cilvēka gēni, kas nepieciešami, lai cilvēka organisms pieņemtu pārstādāmo orgānu. 

 

Li.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits