Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ASV laikraksta žurnālisti atceras šaušalīgo apšaudi: Kliedzienu nebija. Tikai šāvieni un klusums

Pēc aukstasinīgā slaktiņa ASV laikraksta Capital Gazette, kas ir viens no vecākajiem drukātajiem izdevumiem ASV un iznāk kopš 1884. gada, žurnālisti pārdzīvoto pielīdzina kara šausmām, raksta CNN. "Kliedzienu nebija. Klusumu pāršķēla tikai šāvienu skaņas, kas atbalsojās redakcijas telpā." Uzbrucējs, kurš identificēts kā Džerods Vorens Remoss, paguva nogalināt piecus laikraksta darbiniekus - četri mira uz vietas redakcijā, bet piektā žurnālista dzīvība izdzisa slimnīcā.

Redakcijas telpas atradās četrstāvu biroju ēkā, un redakcija bija atvērtā tipa - bez atsevišķiem, ar sienām un durvīm atdalītiem kabinetiem -, tādējādi pēc apšaudes sākuma cilvēkiem nebija iespējams patverties un iebarikādēties telpās.

Uzbrucējs bija bruņots ar bisi un pirmos šāvienus raidīja cauri redakcijas stikla durvīm.

"Viņš vienkārši ienāca redakcijā un sāka šaut uz cilvēkiem," piedzīvoto atstāsta kriminālziņu reportieris Fils Deiviss. 

Uzbrukuma brīdī lielākā daļa darbinieku atradās pie saviem darba galdiem, bet redaktori bija ar nelielām starpsienām, kas nesniedzās līdz griestiem atdalītās darba vietās.

Sākoties slaktiņam, žurnālists Džons Maknamara centās atvērt otras izejas durvis, bet tās bija aizslēgtas. Viņu nošāva kolēģu acu priekšā. Selēna Sanfelisa kopā ar laikraksta praktikanti bija paslēpusies zem galda un redzēja Maknamaras centienus atvērt aizslēgtās durvis. 

"Redzēju, kā Džons pieceļas kājās. Dzirdēju soļus, tad Džonu sašāva. Tas bija ļoti tuvu. Redzēju, kā viņu sašauj, bet pašu šāvēju neredzēju," atminas Sanfelisa.

Žurnāliste paguvusi nosūtīt īsziņu vecākiem, kā arī mēģināja sazvanīt policiju. "Es ļoti skaļi elpoju, kaut centos to nedarīt, bet vienkārši nespēju elpot klusāk," asinis stindzinošās emocijas uzbrukuma brīdī atmiņā atsauca Sanfelisa. Tikmēr praktikants bija paguvis vietnē Twitter ierakstīt: "Aktīvs šāvējs, 888 Bestgeitas iela. Lūdzu, palīdziet mums!"

Uzbrucējs ir aizturēts un policija viņu nopratina, bet traģēdijā izdzīvojušie žurnālisti ceturtdien ar Twitter starpniecību apstiprināja - laikraksta piektdienas numurs iznāks.

"Mēs esam satriekti. Piecu mūsu kolēģu un draugu vairs nav. Tomēr, lai cik dziļas būtu mūsu skumjas, tas ir nieks salīdzinot ar to, kas jāpārdzīvo mūsu draugu ģimenēm," uz laikraksta piektdienas numura vāka citēts Capital Gazette redaktors Riks Hatzels.

Uzbrukumā nogalināts komentāru nodaļas redaktors Džeralds Fišmans, redaktora palīds Robs Haiāsens, žurnālists Džons Maknamara, mārketinga nodaļas darbiniece Rebeka Smita un speciālo izdevumu nodaļas darbiniece Vendija Vintersa.

Pašlaik kā iespējamais uzbrucēja motīvs tiek minēts strīds ar laikrakstu par kādu 2011. gada publikāciju, par ko viņš arī savulaik vērsies tiesā.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja labi trāpa, neviens nekliedz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits