Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV likumprojekts par sankcijām pret Krieviju paredz militārās un ekonomiskās sadarbības paplašināšanu ar Baltijas valstīm

Vašingtona, 13.janv., LETA. Likumprojektā par reakciju uz iespējamo Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, ko trešdien atklātībai nodevuši ASV senatori, kas pārstāv Demokrātu partiju, cita starpā atsevišķa sadaļa atvēlēta arī Baltijas valstu drošības jautājumiem.

Dokumentā uzsvērts, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas drošības stiprināšana atbilst ASV nacionālās drošības interesēm.

Likumprojekta autori norādījuši, ka Baltijas valstīm ir izšķirošas loma Krievijas agresijas apturēšanā un NATO kolektīvās drošības uzturēšanā.

Likumprojektā norādīts, ka Savienotajām Valstīm jāturpina attīstīt drošības sadarbība ar Baltijas valstīm, kuras mērķis ir gādāt par to "drošības vajadzībām" un vairot to aizsardzības spējas pret Krievijas iespējamo agresiju.

Dokumentā teikts, ka Vašingtonai jāatbalsta Baltijas valstu darbošanās tā dēvētās Triju jūru iniciatīvas ietvaros, lai veicinātu Austrumeiropas valstu transporta, enerģētikas un digitālās infrastruktūras attīstību.

Likumprojekta autori arī norādījuši, ka pastāv abpusēji izdevīgas iespējas palielināt ASV un Baltijas valstu sadarbību investīciju un ekonomikas jomās, kas stiprinātu arī stratēģisko sadarbību starp Vašingtonu un Baltijas valstīm.

Likumprojekts paredz, ka Valsts departamentam jāiedibina "Baltijas drošības un ekonomikas veicināšanas iniciatīva", kuras mērķis ir efektīva drošības atbalsta sniegšana Baltijas valstīm, kā prioritāti nosakot aizsardzību pret hibrīdkaru un sadarbības spēju uzlabošanu ar NATO spēkiem, kā arī ASV atbalsta stiprināšana Baltijas jūras reģiona fiziskajai un enerģētiskajai drošībai.

Iniciatīvas mērķis ir arī mīkstināt Krievijas un Ķīnas ekonomisko spiedienu uz Baltijas valstīm.

Iniciatīvas ietvaros likumprojekts paredz uzdot Valsts departamentam ne retāk kā divas reizes gadā organizēt "augsta līmeņa pārstāvju" vizītes Baltijas valstīs, kā arī nodrošināt dalību tādos svarīgākajos reģionālajos forumos kā Triju jūru iniciatīvas samits un Baltijas jūras drošības konference.

Valsts departamentam paredzēts uzdot organizēt arī ikgadēju tirdzniecības forumu sadarbībā ar Baltijas valstu valdībām.

Visbeidzot, dokuments paredz, ka Baltijas drošības un ekonomikas veicināšanas iniciatīvas ietvaros jāstiprina abu pušu ekspertu dialogs par tādiem jautājumiem kā hibrīdkarš, kiberdrošība, ekonomiskā izaugsme un tiešās ārvalstu investīcijas.

 

Li.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits