Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ASV maina armijas komandieri Irākā

Jaunais Irākas spēku vadītājs sola turpināt priekšgājēja iesākto. Ar solījumu nosargāt priekšteča Deivida Petreusa panākumus, par spīti karavīru skaita samazinājumam, Irākas spēku galvgalī stājies viņa ilggadējais līdzgaitnieks Reimonds Odierno. "Viņš zina, ka šis ir izšķirošs brīdis: iegūtais progress joprojām ir trausls un karaspēkam jāsaglabā piesardzība," varas nodošanas ceremonijā sacīja ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Par to atgādināja arī trīs sprādzieni, kas Irākā nogranda drīz pēc ministra ierašanās pirmdien. Tajos mira vismaz 32 cilvēki un vēl ap 70 tika ievainoti, ziņo Reuters. Grūtības nezūd

Kopumā dzīve Irākā D.Petreusa vadīto ASV spēku uzraudzībā kļuvusi krietni drošāka. 2007.gada jūnijā, neilgi pēc viņa stāšanās amatā, valstī vidēji ik dienas notika 180 uzbrukumu karavīriem un civiliedzīvotājiem. Tagad to skaits ir samazinājies līdz 25 vidēji dienā. Tas ļāva R.Geitsam pirmdien Bagdādē netaupīt komplimentus, stāstot par viņa paveikto. "Jūs ASV un Irākas ienaidniekiem izdarījāt milzīgu, ja ne nāvējošu triecienu. Vēsturē jūs paliksiet kā viens no mūsu tautas dižākajiem karavadoņiem," R.Geitsu citē Washington Post. Tagad viņš paaugstināts par ASV Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) vadītāju un uzraudzīs militāro situāciju Āzijā un Āfrikas austrumos.

Pats D.Petreuss stāvokli Irākā vērtē piesardzīgāk kā R.Geitss. "Realitāte ir tāda, ka panākts ievērojams progress, taču joprojām eksistē būtiskas problēmas. Al Qaeda vēl aizvien ir nāvējoša, bīstama un barbariska, kaut zināmā mērā tā ir dezorganizējusies un ar pilnībā iznīcinātu reputāciju. Reimonda Odierno un CENTCOM mugursomā būs vēl daudz akmeņu," viņš sacīja intervijā CNN.

Huseina sagūstītājs

Viens no lielākajiem "akmeņiem" varētu būt tuvākajos mēnešos paredzētās pašvaldību vēlēšanas un parlamenta vēlēšanas nākamā gada beigās. Tas visdrīzāk atjaunos pēdējā laikā pierimušo etnisko un politisko spriedzi, kas Irākā bieži izpaužas oponentu spridzināšanā. Turklāt Pentagons paredzējis šajā laikā turpināt kontroles nodošanu Irākas šiītu valdības rokās, kas varētu uzkurināt sunnītu ekstrēmistus. Pašlaik daudzus bijušos nemierniekus algo Vašingtona, taču Bagdādes plānos vieta armijā atvēlēta tikai piektdaļai no viņiem. Irākas aizsardzības ministrs Abduls Kaders Džasims al Obeidi pirmdien solīja, ka pārējie tiks integrēti "pakāpeniski".

Līdzīgi D.Petreusam, R.Odierno uzskata, ka uzvara Irākā iespējama tikai gadījumā, ja vietējie iedzīvotāji atbalstīs ASV. "Patrulējiet ar kājām un runājiet ar iedzīvotājiem — ja iespējams, kopā ar Irākas drošības spēkiem. Situāciju var iepazīt, tikai personīgi kontaktējoties ar cilvēkiem," ģenerālis raksta norādījumos karavīriem. Viņš pats lielāko ievērību guva 2003.gada decembrī kā Sadamu Huseinu sagūstījušās armijas vienības komandieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits