Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV nosaka jaunus tarifus Francijas un Vācijas produktiem

ASV trešdien paziņoja par papildu muitas tarifu noteikšanu Francijas un Vācijas produktiem, turpinoties ASV un Eiropas Savienības (ES) strīdam par subsīdijām aviobūves uzņēmumiem Airbus un Boeing.

Tarifi tiks noteikti "lidmašīnu būvniecības daļām no Francijas un Vācijas, zināmiem nedzirkstošajiem vīniem no Francijas un Vācijas, un zināmiem konjakiem un citiem vīnogu brendijiem no Francijas un Vācijas", papildinot produktu sarakstu, kuriem tarifi noteikti kopš 2019.gada, teikts ASV Tirdzniecības pārstāvja biroja paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka šis solis ir atbilde uz tarifiem, kurus noteikusi ES un kurus ASV uzskata par netaisnīgiem.

Šis lēmums ir jaunākais pavērsiens 16 gadus ilgajā tirdzniecības strīdā par aviobūves subsīdijām, kas saasinājies ASV prezidenta Donalda Trampa protekcionistisko pasākumu laikā. Tas pieņemts par spīti cerībām uz tirdzniecības pamieru pēc Džo Baidena ievēlēšanas par ASV prezidentu.

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) šogad atļāva ES noteikt papildu muitas nodevas ASV produktiem. Vašingtona uzskata par tai nelabvēlīgu izraudzīto aprēķinu metodi, kura, kā konstatējusi Trampa administrācija, novedusi pie pārmērīgām muitas nodevām ASV produktiem.

"Ieviešot savus tarifus (..) ES izmantoja tirdzniecības datus no perioda, kurā tirdzniecības apjomi ir dramatiski samazinājušies Covid-19 vīrusa šausmīgās ietekmes uz globālo ekonomiku dēļ," teikts ASV Tirdzniecības pārstāvja biroja paziņojumā.

"Šīs izvēles rezultātā Eiropa noteica tarifus būtiski lielākam produktu daudzumam, nekā normāla perioda izmantošanas gadījumā. Lai gan ASV izskaidroja ES tās izraudzītā laika perioda kropļojošo efektu, ES atteicās mainīt savu pieeju," tāpēc ASV "ir spiestas nomainīt savu atsauces periodu uz to pašu periodu, kuru izmantojusi Eiropas Savienība", teikts šajā paziņojumā.

ASV ātri izmantoja iespēju noteikt muitas tarifus 7,5 miljardu ASV dolāru apmērā ES produktiem, kad PTO pagājušajā gadā atļāva to darīt. Vašingtona noteica 25% tarifus tādiem ES produktiem kā vīni, sieri un olīveļļa, un 15% tarifu Airbus būvetajām lidmašīnām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits