Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV Pārstāvju palāta apstiprina Konfederācijas pieminekļu aizvākšanu no Kapitolija

ASV Pārstāvju palāta trešdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz no Kapitolija ēkas aizvākt Savienoto Valstu pilsoņkara gadu Konfederācijas puses pārstāvju pieminekļus.

Pārstāvju palātā, kur vairākums ir demokrātiem, likumprojekts tika apstiprināts ar 305 pret 133 balsīm, tomēr tas vēl ir jāpieņem Senātā, kur vairākums ir prezidenta Donalda Trampa pārstāvētajiem republikāņiem.

Ja likums tiks pieņemts, lai stātos spēkā,  tas būs arī jāparaksta Trampam, kurš iepriekš izteicies pret vēsturisko pieminekļu aizvākšanu.

Likumprojektā paredzēts, ka no Kapitolija ēkas, kur atrodas ASV Kongress, tiks aizvākti to cilvēku pieminekļi, kas brīvprātīgi darbojušies Konfederācijas pusē, tostarp piemineklis Konfederācijas prezidentam Džefersonam Deivisam.

ASV 1861.-1865.gada pilsoņkarā dienvidu štati vēlējās atdalīties, lai izveidotu neatkarīgu republiku, kur tiktu saglabāta verdzība.

Likumprojektā paredzēts novākt vēl trīs cilvēku pieminekļus, kas atbalstīja verdzību vai balto pārākuma ideoloģiju.

Aktīvisti un daudzi afroamerikāņi uzskata, ka Konfederācijas kaujas karogi un pieminekļi Konfederācijas pārstāvjiem ir rasisma simboli, kamēr citi, it īpaši dienvidu pavalstīs, šos karogus un pieminekļus uzskata par mantojuma simboliem.

Jūnija vidū no Kapitolija ēkas tika novākti četru XIX gadsimta Konfederācijas likumdevēju portreti.

Šie likumdevēji savulaik bija Pārstāvju palātas spīkeri, un viņu portreti tika novākti pēc patlabanējās spīkeres,  Demokrātu partijas pārstāves Nensijas Pelosi rīkojuma.

Jau ziņots, ka protestos pret rasismu un policijas brutalitāti, kas ASV aizsākās maija beigās pēc policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves, Savienoto Valstu pilsētās nogāztas ar Konfederācijas piemiņu saistītas skulptūras, un pat pieminekļi Amerikas atklājējam Kristoforam Kolumbam.

Top komentāri

spriidiic
s
Atliek tikai minēt , cik ilgā laikā aizliegs lasīt ,,nepareizās,, grāmatas . ,,Demokrāti,, tās dedzinās , kaut ko par <<Vējiem līdzi>> jau rakstīja netā .
Ādolfs........
Ā
Sūda brāļi ir noilgojušies pēc Ādolfa II..........
ļuļa
ļ
sākam noliegt savu vēsturi uz pilnu klapi. iesaku novākt arī brīvības statuju, jo to kā nekā uzdāvināja francija, kurai tajā laikā āfrikā bija kolonijas un kas piekopa koloniālu politiku. tāpat iesaku pārtraukt diplomātiskās attiecības ar vairumu musulmaņu valstu, jo islāms pieļauj verdzību, un viņa kaut arī ne oficiāli, bet joprojām pastāv atsevišķās valstīs kā saudu arābija un malaizija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits