Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV pirmo reizi izpildīts nāvessods ar slāpekļa gāzi

ASV Alabamas štatā ceturtdien izpildīts pirmais nāvessods ar slāpekļa gāzi, lai gan šādu metodi kritizē cilvēktiesību aizstāvji.

Kenets Jūdžins Smits tika pasludināts par mirušu ceturtdien plkst.20.25 (plkst.4.25 piektdien pēc Latvijas laika), liecina ASV dienvidu štata prokuratūras paziņojums.

"Taisnīgums ir panākts. Šovakar Kenetam Smitam tika izpildīts nāvessods par zvērīgo rīcību pirms 35 gadiem," paziņoja Alabamas štata ģenerālprokurors Stīvs Māršals.

58 gadus vecais Smits nāvessoda izpildi gaidīja vairāk nekā 30 gadu pēc tam, kad viņu notiesāja par 1988.gadā veiktu pasūtījuma slepkavību, nogalinot garīdznieka sievu.

Nāvessodu notiesātajam izpildīja Holmanas cietumā Etmorā, izmantojot slāpekļa hipoksiju, kas nozīmē slāpekļa gāzes iesūknēšanu sejas maskā, izraisot viņa nosmakšanu.

Vietējais portāls "Al.com", atsaucoties uz aculiecinieku teikto, vēstīja, ka uz nāvi notiesātais "aptuveni divas līdz četras minūtes raustījās un mētājās, pēc tam apmēram piecas minūtes smagi elpoja". Par mirušu viņu pasludināja pēc nepilnām 40 minūtēm.

Nevalstiskās organizācijas "Death Penalty Information Center" izpilddirektore Robina Mēera iepriekš paziņoja, ka Alabamas štata izraudzītā "nāvessoda izpildes metode ir nepārbaudīta, nepierādīta". Tā neesot izmantota ne tikai ASV, bet arī pasaulē nav zināmi nāvessoda izpildes ar slāpekļa gāzi gadījumi.

Smitam 2022.gada novembrī tika veikts neveiksmīgs nāvessoda mēģinājums, kad cietuma amatpersonas nespēja iestatīt intravenozas līnijas, lai ievadītu letālu injekciju.

Decembrī Smits atzina, ka ar šausmām gaida jauno nāvessoda izpildi, jo joprojām ciešot no iepriekšējā neveiksmīgā mēģinājuma radītās traumas.

Iepriekšējo reizi gāze nāvessoda izpildē ASV tika izmantota 1999.gadā, kad ar ūdeņraža cianīda gāzi nāvessodu izpildīja par slepkavību notiesātai personai.

Pērn ASV izpildīja 24 nāvessodus, izmantojot letālas injekcijas.

Alabama, Oklahoma un Misisipi ir vienīgie trīs ASV štati, kuros atļauta slāpekļa gāzes izmantošana nāvessoda izpildē. Slāpekļa gāze nekad iepriekš nav izmantota nāvessoda izpildē ASV, bet reizēm to izmanto dzīvnieku nogalināšanai.

ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos preses pārstāve Ravina Šamdasani pagājušajā nedēļā aicināja Alabamu atteikties no nāvessoda izpildes Smitam ar "jaunu un nepārbaudītu" metodi.

Viņa sacīja, ka pat ASV Veterinārmedicīnas asociācija iesaka lieliem dzīvniekiem dot nomierinošus līdzekļus pirms slāpekļa gāzes izmantošanas. Alabamas štata nāvessoda izpildes protokols neparedz nomierinošu līdzekļu izmantošanu pirms slāpekļa gāzes asfiksijas.

Alabamas štats izvēlēto metodi aizstāvēja kā "iespējams vishumānāko metodi, kāda jebkad izmantota nāvessoda izpildē".

Smits kopā ar Džonu Pārkeru tika notiesāts par 1988.gadā pastrādātu Elizabetes Senetas slepkavību. Katrs no viņiem par slepkavību saņēma 1000 ASV dolāru.

Čārlzs Senets, kurš organizēja savas sievas slepkavību, pašnāvību izdarīja nedēļu pēc viņas nāves. Pārkeram nāvessods ar letālu injekciju tika izpildīts 2010.gadā.

Jaunākā "Gallup Poll" aptauja liecina, ka ASV 53% iedzīvotāju atbalsta nāvessoda izpildi par slepkavību notiesātajiem. Tas ir zemākais atbalsts kopš 1972.gada.

Nāvessods ir aizliegts 23 ASV štatos, bet vēl sešos štatos to izmantošana ir apturēta ar gubernatora lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits