Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

ASV taupīs uz militārā budžeta rēķina

ASV desmit gadu laikā samazinās savu militāro budžetu par 350 miljardiem dolāru. Šāds lēmums ir daļa no plāna, kas paredz valsts izdevumu samazināšanu un valsts parāda griestu palielināšanu, un kam svētdien piekrita ASV prezidents Baraks Obama un republikāņu un demokrātu līderi ASV Kongresā, vēsta interneta portāls lenta.ru, atsaucoties uz aģentūru AFP.

Kā aģentūrai izteicies kāds augstu stāvošs informācijas avots ASV prezidenta administrācijā, no diviem posmiem sastāvošā plāna realizācijas gaitā valsts izdevumi tiks samazināti kopumā par 2,5 triljoniem dolāru. Pirmajā posmā, kas sāksies nekavējoties pēc likumprojekta apstiprināšanas Senātā, ASV desmit gados samazinās valsts izdevumus par triljonu dolāru.

Lēmumu par pārējiem izdevumu samazinājumiem – pusotru triljonu dolāru – līdz 23. novembrim pieņems īpaši šim mērķim izveidota Kongresa komiteja. Balsošanai šis lēmums tiks iesniegts 23. decembrī. Par to, uz kādām vēl nozarēm un programmām, bez aizsardzības, attieksies budžeta samazinājumi, netiek ziņots, tomēr zināms, ka netiks samazināti izdevumi sociālajai sfērai un veselības aprūpei, tajā skaitā vecāka gadagājuma amerikāņiem.

ASV valsts parāda limits, atbilstoši vārdā neminētā ierēdņa teiktajam, tiks paaugstināts vismaz par 2,1 triljonu dolāru. Vai šī summa attiecas tikai uz pirmo paaugstināšanas posmu, netiek precizēts. Iepriekš tika ziņots, ka Kongresa līderu atbalstītais plāns ļaus ASV aizņemties par 3 triljoniem dolāru vairāk, nekā pašlaik spēkā esošais limits, kas ir 14,29 triljoni dolāru.

Vienošanās starp B. Obamu un republikāņu mazākuma Senātā līderi Mitču Makkonnelu, kā arī demokrātu vairākuma Senātā līderi Hariju Rīdu tika panākta valsts tehniskā defolta draudu priekšā. Gadījumā, ja līdz 2. augustam Senāts un ASV Kongresa Pārstāvju palāta nenobalsos par kopīgi izstrādāta plāna pieņemšanu, Savienotās Valstis paziņos par nespēju norēķināties par savām saistībām. Pēc vairākuma analītiķu domām, pasaules lielākās ekonomikas defolts novestu pie ļoti smagām sekām.

Partiju līderi Senātā un Pārstāvju palātā ir solījuši iepazīstināt partiju biedrus ar pilnu vienošanās tekstu vēl pirms pirmdien abās Kongresa palātās – vispirms Senātā, bet pēc tam Pārstāvju palātā – notiks atbilstoši balsojumi. Vienlaikus joprojām nav galīgas pārliecības par to, ka vienošanās tiks apstiprināta, jo virkne abu partiju kongresmeņu, it īpaši no tā dēvētās Tējas partijas, pauduši šaubas par iecerēto pasākumu efektivitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits