Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

ASV varas iestādes publisko dokumentus par izsekošanas programmu darbību

ASV Nacionālās izlūkošanas direktora aparāts 31. jūlijā publiskojis trīs atslepenotus dokumentus par datu vākšanu par simtiem miljonu telefonu zvanu visā Savienotā Valstu teritorijā, vēsta Reuters. Atslepenotie dokumenti satur atskaites par elektronisko datu vākšanu 2009. un 2011. gados, ka 2013. gadā pieņemtu slepenās tiesas lēmumu par to, kā jāuzglabā šie dati, un kādos gadījumos pieļaujama piekļuve pie tiem.

Tādējādi amatpersonas cenšas pildīt solījumu par slepeno dienestu darba atvērtības sabiedrībai paaugstināšanu.  ASV Nacionālās drošības aģentūras (NDA) direktors Kits Aleksanders jau apsveicis šo administrācijas lēmumu, norādot, ka datu publiskošana „palīdzēs izskaidrot, ko un kādēļ mēs mēģinām izdarīt”. 

Aģentūra Associated Press gan norāda, ka publiskotie dokumenti nevieš gandrīz nekādu skaidrību par ASV pilsoņu izsekošanas likumiskajiem aspektiem. Tāpat dokumenti ir pakļauti būtiskai rediģēšanai, slepeno dienestu darbības tajos aprakstītas ļoti vispārīgi, un detaļas paliek publikai nepieejamas.

ASV Nacionālas drošības aģentūra 2013. gada jūnijā nokļuva grandioza skandāla centrā sakarā ar slepenas informācijas noplūdēm, kuras īstenoja Edvards Snoudens, kurš pirms tam kā līgumstrādnieks strādāja ASV CIP un NDA. Kā noskaidrojās, aizbildinoties ar cīņu pret terorismu, ASV slepenie dienesti vāc datus par interneta lietotāju un telefona tīklu abonentu saziņu lielākajā daļā pasaules valstu.

E. Snoudena publiskotās informācijas dēļ ASV valdība šobrīd tiek pakļauta asai cilvēktiesību aizstāvju organizāciju kritikai, tāpat sarežģījušas ASV attiecības ar valstīm, kuru pilsoņi kļuvuši par izsekošanas objektiem. Tāpat jūtami mazinājusies citu valstu lietotāju uzticība ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem.

E. Snoudens savukārt ir apsūdzēts valsts noslēpuma izpaušanā, bet viņa pase tika anulēta. Viņš kopš 23. jūnija atrodas Maskavas Šerementjevas lidostas tranzītzonā, un ir oficiāli lūdzis Krievijai politisko patvērumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits