Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

ASV vēstnieks drošības apsvērumu dēļ pamet Sīriju

ASV vēstnieks Sīrijā Roberts Fords, kas atklāti kritizējis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada vardarbīgo vēršanos pret politiskajiem disidentiem, drošības iemeslu dēļ devies prom no Damaskas, pirmdien paziņoja kāda ASV vēstniecības Sīrijā amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Vēstnieks Roberts Fords ir devies prom uz nenoteiktu vietu. Vašingtona izlēma, ka viņam jādodas prom, bažījoties par viņa privāto drošību," klāstīja amatpersona.

Fordu asi kritizējuši valdošā režīma atbalstītāji, apsūdzot viņu par vardarbības un naida kurināšanu valstī. Tāpat ASV vēstnieks Sīrijas valdošo režīmu saniknojis, apmeklējot protestu epicentrus ārpus galvaspilsētas un izrādot solidaritāti ar demonstrantiem, kas pieprasa demokrātiskas reformas valstī.

ASV Valsts departaments skaidroja, ka Fords Vašingtonā atgriezies, jo "Sīrijā pastāvēja ticami draudi viņa privātajai drošībai". "Šobrīd nevaram pateikt, kad viņš atgriezīsies Sīrijā," norādīja Valsts departamenta pārstāvis. "Tas būs atkarīgs no mūsu vērtējuma par Sīrijas režīma vadīto musināšanu un drošības situāciju uz zemes," viņš piebilda, paužot cerību, ka Sīrijas valdība izbeigs savu "kūdīšanas kampaņu" pret vēstnieku.

Šomēnes ASV parlamenta augšpalāta Senāts vienbalsīgi apstiprināja Fordu par ASV vēstnieku Sīrijā, sakot, ka šis lēmumus ir "stingrs vēstījums" Asadam un zīme ASV solidaritātei ar Sīrijas tautu.

Vašingtona aicinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomi un starptautisko sabiedrību palielināt spiedienu uz Sīriju pārtraukt asiņaino vēršanos pret opozīcijas demonstrantiem.

ANO aplēses liecina, ka kopš marta, kad Sīrijā sākās plaši tautas protesti, jau nogalināti vairāk nekā 3000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Asada atbalstītāji pagājušajā mēnesī mēģināja uzbrukt Fordam un ASV vēstniecības darbiniekiem, pēc tam, kad viņi Damaskā apmeklēja opozīcijas līderi. Pēc incidenta ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pieprasīja Sīrijai "darīt visu iespējamo", lai pasargātu ASV diplomātus.

Sniegt paskaidrojumus tika izsaukts arī Sīrijas vēstnieks Vašingtonā Imads Mustafa, kuram tika atgādināts, ka "Fords ir prezidenta [Baraka Obamas] pārstāvis, un uzbrukums Fordam ir uzbrukums ASV". Tāpat vēstniekam tika pieprasīta kompensācija par uzbrukumā sabojātajām automašīnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits