Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bīstamie tomāti jau 16 ASV štatos

Pēdējās dienās ASV daudzkārt pieaudzis ar termiski neapstrādātu tomātu ēšanu saistīto salmonelozes infekciju skaits. Kā ziņo Los Angeles Times, tagad mediķi lēš, ka to dēļ kopš aprīļa vidus varētu būt saslimuši vismaz 145 cilvēki 16 štatos. Patiesais skaitlis varētu būt vēl lielāks, jo lielākā daļa cilvēku no infekcijas atgūstas saviem spēkiem.

Vissmagāk cietusi Teksasa un Ņūmeksika, kur tiek ziņots par attiecīgi 56 un 55 salmonelozes infekcijas gadījumiem. Slimnīcās nogādāti 23 cilvēki, bet viņu dzīvībai briesmas nedraud. Slimnieku vecums ir no viena līdz 82 gadiem. "Redzam pastāvīgu cietušo skaita pieaugumu," The New York Times atzina Ņūmeksikas Veselības pārvaldes pārstāve Debora Bizemeijere.

Pagaidām veselības aizsardzības institūcijām nav izdevies atklāt, kuri tomāti ir vainojami salmonelozes izplatībā. ASV Pārtikas un medikamentu administrācija (PMA) tāpēc ieteikusi patērētājiem izvairīties no trim tomātu šķirnēm, kuras tiek uzskatītas par ticamākajiem infekcijas avotiem. Vairāki lielveikalu tīkli jau paziņojuši par to izņemšanu no apgrozības, un arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi sola atteikties no šo šķirņu tomātu izmantošanas savos ēdienos. Par drošiem atzīti tomāti, kas tiek pārdoti ar visiem kātiņiem, kā arī mājās audzētie augļi.

PMA izplatītajā paziņojumā teikts, ka administrācija turpina meklēt īstos vaininiekus, kas "varētu būt viens tomātu audzētājs vai fasētājs". Tāpēc mediķi aicina salmonelozes slimniekus ziņot par iegādātajiem tomātiem. Savukārt lielveikali mudina satrauktos pircējus zvanīt, lai noskaidrotu iegādāto tomātu šķirni.

Tā kā slimības uzliesmojumā vainojama reti sastopamā salmonella saintpaul baktērija, ar kuru inficējies salīdzinoši liels iedzīvotāju skaits, ārsti ir pārliecināti, ka bīstamā tomātu šķirne jau izplatījusies visā valstī. Lai gan par ticamāko tiek uzskatīta augļu vietējā izcelsme, amatpersonas arī neizslēdz, ka tomāti varētu būt ievesti no Beļģijas, Kanādas, Izraēlas vai citām valstīm, raksta AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits