Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Caur Ormuza šaurumu bez šķēršļiem izbrauc divi ASV karakuģi

Divi ASV Jūras kara spēku karakuģi netraucēti šķērsojuši Ormuza šaurumu, kuru nesen piedraudēja bloķēt Irānas varas iestādes, vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz ASV Jūras kara spēku oficiālu paziņojumu.

Atbilstoši šim paziņojumam, amerikāņu kuģi, ieskaitot aviācijas bāzes kuģi John C. Stennis, izbraukuši no Džebelas Ali ostas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) un caur šaurumu devušies uz Arābijas jūru, no kurienes sniegs atbalstu no gaisa NATO spēkiem Afganistānā. ASV Jūras karas spēku Piektās flotes, kuras sastāvā ietilpst abi kuģi, pārstāvji atzīmēja, ka komunikācija ar Irānas kara floti brauciena laikā nav atšķīrusies no vispārpieņemtas prakses.

Ormuza šaurumā pašlaik paiet Irānas jūras kara spēku mācības, kuru laikā Irānas kara flote atstrādā šauruma, pa kuru ar tankkuģiem pasaules tirgos tiek nogādāta nafta un sašķidrināta gāze no atradnēm Persijas līcī, ātru bloķēšanu. Savukārt Persijas līcī bāzētās ASV Piektās flotes galvenais uzdevums oficiāli ir drošas kuģniecības garantēšanas pašā līcī un tam piegulošajās akvatorijās.

Jāatgādina, ka oficiālā Teherāna nesen draudēja bloķēt šauru šaurumu gadījumā, ja rietumvalstis ar sankciju palīdzību mēģinās bloķēt Irānas naftas eksportu. ASV savukārt atbildēja, ka nepieļaus šī ļoti svarīgā tirdzniecības ceļa slēgšanu. Militārie eksperti tikmēr norāda, ka Irāna varētu slēgt šaurumu, izmantojot mīnas, taču tas ir maz ticams, jo valsts arī pati izmanto šo ceļu naftas eksportam.

Kā atzīmē AFP, caur Ormuza šaurumu iet aptuveni trešdaļas visas pasaules naftas tankeru ceļš. Šauruma slēgšanas gadījumā, pasaules tirgus gaida neizbēgams naftas deficīts un straujš naftas produktu cenu pieaugums.

Sankcijas, par kurām bažījas Irānas vadība, rietumvalstis sāka ieviest pēc tam, kad Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) publicēja ziņojumu, kurā bija apgalvots, ka Teherāna turpina izstrādāt kodolieročus. Irāna savukārt šos apgalvojumus kategoriski noliedz, un uzstāj, ka tās kodolprogrammai ir tikai civils raksturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits