Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Čavess padzen ASV vēstnieku

Venecuēlas prezidents Vašingtonu vaino apvērsuma mēģinājumā

"Nolādētie jeņķi, ejiet simtkārt uz elli!" Apvienotās sociālistu partijas mītiņā sacīja naftas lielvalsts Venecuēlas prezidents Ugo Čavess. Solidarizējoties ar kaimiņvalsts Bolīvijas līderi Evo Moralesu, Venecuēlas prezidents ceturtdienas vakarā paziņoja par ASV vēstnieka izraidīšanu no valsts un sava vēstnieku atsaukšanu no Vašingtonas. "ASV cenšas apturēt revolucionāro kustību Latīņamerikā. Es uzskatu Savienoto Valstu valdību par atbildīgu visās sazvērestībās pret mūsu tautām. Bet mēs esam cienījami cilvēki! Mēs būsim brīvi!" atbalstītājiem solīja U.Čavess. Viņš arī draudēja uzbrukuma gadījumā apturēt naftas eksportu uz ASV un vainoja Vašingtonu mēģinājumā sarīkot atentātu pret viņu — jau 26.reizi pēdējos sešos gados, aprēķinājis The New York Times.

Kārtējo attiecību pasliktinājumu starp abām valstīm izraisīja politiskie nemieri Bolīvijā nedēļas sākumā. Opozīcijas protestētāji Santakrusas reģionā ar mačetēm, rungām un ieročiem cīnījās pret valdības atbalstītājiem. Grautiņos tika nogalināti vismaz astoņi cilvēki un vēl 20 guva dažādus ievainojumus, turklāt demonstranti sagrāba vairākus dabasgāzes laukus, uz nepilnām septiņām stundām apturot pusi Bolīvijas gāzes eksporta uz Brazīliju, ziņo AP. Prezidents Evo Moraless paziņoja, ka protestētājus sakūdījis ASV vēstnieks Bolīvijā Filips Goldbergs un padzina viņu no valsts. ASV atbildēja ar to pašu, bet ceturtdien par analoģisku soli paziņoja arī viens no E.Moralesa tuvākajiem sabiedrotajiem U.Čavess. Viņš gan piebilda, ka vēstniecības atsāks darbu, ja ASV pie varas nāks "valdība, kas ciena Latīņameriku".

Vašingtona abas Dienvidamerikas valstis vaino marksistu nemiernieku atbalstīšanā kaimiņvalstīs un nepietiekamā cīņā pret narkotiku kontrabandistiem. Šonedēļ ASV valdība paziņoja, ka Venecuēla nav ielaidusi valstī Vašingtonas inspektorus pārbaudīt tās lidostu drošību, uz ko Karakasa atbildēja ar atļauto lidojumu skaita samazināšanu no ASV.

Tomēr politikas analītiķi šaubās, vai abu sociālistisko Dienvidamerikas valstu prezidenti ir gatavi pilnībā saraut attiecības ar ASV "imperiālistiem". "Prezidentam ir tieksme pārspīlēt. Viņš cenšas iegūt vēlētāju atbalstu," aģentūrai Bloomberg sacīja Venecuēlas galvaspilsētas Karakasas Simona Bolivara universitātes politikas zinātņu profesors Hosē Visente Karraskvero.

Novembrī Venecuēlā paredzētas valsts un pašvaldību vēlēšanas, un nabadzīgo iedzīvotāju vidū nepatika pret ASV ir plaši izplatīta, norādīja profesors. Tomēr par labu sakaru turpināšanai liecina izvērstā tirdzniecība starp abām valstīm. Pagājušogad vien ASV no Venecuēlas importēja naftu 40 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits