Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

FOTO: Fērgusonas grautiņi pārsviežas uz citām ASV pilsētām

ASV Misūri štata mazpilsētas Fērgusonas grautiņi izraisījuši protestu un demonstrāciju vilni arī citās Amerikas pilsētās. Kaut pārsvarā cilvēki neapmierinātību ar prokuratūras lēmumu netiesāt policistu par melnādaina pusaudža nošaušanu pauž miermīlīgi, Ouklendā, Kalifornijas štatā, notikušas sadursmes, vēsta raidorganizācija BBC.

Ouklendā protestētāji uz vairākām stundām bloķēja 580. starpštatu lielceļu. Pirms tam demonstrantu pūļi traucēja satiksmi arī pašā pilsētā, vēsta NBC. Ziņots arī par vandālismu - veikaliem un iestādēm izsisti stikli, dažas tirdzniecības vietas izlaupītas. Arī Fērgusonā joprojām periodiski tiek ziņots par asākiem incidentiem un policisti arestējuši 44 personas. Tomēr tas vairs nav salīdzināms ar pirmdienas nakts grautiņiem, kad tika demolētas un aizdedzinātas ēkas, sasistas policijas automašīnas.

Blokādes fiksētas arī Ņujorkā, Losandželosā, Klīvlendā, Bostonā un citās lielās ASV pilsētās. CNN vēsta, ka lieli cilvēku pūļi Ņujorkā, Manhetenā, pārvietojas pa ielu braucamajām daļām pretēji automašīnu kustības virzienam, radot satiksmes haosu. Ņujorkā protestētāji pagaidām ir miermīlīgi, aprobežojoties ar lozungu izkliegšanu un plakātiem, tāpēc policija iesaistās tikai, lai garantētu satiksmes drošību, brīdinot autobraucējus par demonstrantu kolonnas tuvošanos. Iepriekš mēģinājumus bloķēt dažus no Ņujorkas tiltiem un tuneļiem likumsargi novērsa bez nopietnām sadursmēm ar protestētājiem. Cilvēki, dodoties ielās, demonstratīvi iet ar paceltām rokām, saucot: "Rokas augšā - nešaujiet!"

Protesti notiek arī Atlantā, kur ziņots arī par atsevišķiem vandālisma gadījumiem. Policija arestējusi vairāk nekā 20 cilvēkus. Atlantā cietis arī policists, kuru kaklā ievainojusi kāda protestētāja izšauta pirotehnikas raķete, vēsta tīmekļa vietne AJC.

Simboliskā protesta akcijā iesaistījušies apmēram 200 Čikāgas iedzīvotāji no kopienas Black Youth Project 100. Viņi 28 stundas pavadīs mītiņā pie pilsētas mēra biroja. Pēc kopienas pārstāvju teiktā, skaitlim 28 ir simboliska nozīme, jo ik pēc 28 stundām ASV policists vai valsts aizsargāta amatpersona nogalina kādu melnādaino amerikāni.

Denverā likumsargiem nācies likt lietā piparu gāzi. Grupa protestētāju traucējusi satiksmi uz 25. lielceļa. Kamēr lielākā daļa no pūļa pakļāvusies likumsargu prasībai izklīst, maza grupiņa pretojusies, tāpēc izmantota piparu gāze. Trīs cilvēki arestēti.

Vašingtonā aktīvisti nogūlušies uz ietves iepretim policijas iecirknim, imitējot nošautos. Dažiem uz krūtīm ir plakāti ar uzrakstu "Melnādaino dzīvībām ir nozīme".

Kopumā ASV otrdien protestu skaits audzis lavīnveidā - fiksēti vismaz 170 protesti 37 štatos.

ASV prezidents Baraks Obama uzrunā nosodījis vardarbīgo demonstrantu daļu, paužot, ka "destruktīvai, kriminālai rīcībai nav attaisnojuma".

Jau vēstīts, ka nelielo Misūri štata pilsētiņu Fērgusonu naktī uz otrdienu pārņēma liesmas un grautiņi pēc tam, kad pirmdien zvērināto komisija nolēma neizvirzīt kriminālapsūdzības baltajam policistam, kurš augustā nogalināja melnādainu neapbruņotu pusaudzi. Lieta izsaukusi plašu rezonansi visā valstī, kārtējo reizi liekot runāt par balto un melnādaino pilsoņu nevienlīdzību likuma priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits