Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Uz Haiti dodas pirmās ASV armijas vienības

Uz Haiti ceturtdien devusies pirmā daļa no ASV armijas brigādes, kurai Pentagons devis pavēli izvietoties zemestrīcē cietušajā salā.

ASV prezidents Baraks Obama devis pavēli veikt "ātru, saskaņotu un agresīvu mēģinājumu glābt dzīvības", liekot 5000 karavīru būt gataviem nosūtīšanai palīgā, kamēr no Floridas, Virdžīnijas un Kalifornijas ierodas glābēju komandas, bet ceļā dodas speciālisti, kuģi, lidmašīnas un helikopteri.

"Haiti tautai būs pilnīgs ASV atbalsts, lai steidzami glābtu zem gruvešiem iesprostotos cilvēkus un sniegtu humāno palīdzību, pārtiku, ūdeni un medikamentus, kas haitiešiem būs nepieciešami," paziņoja Obama.

Savukārt ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone brīdināja, ka katastrofa Haiti ir neaptverama un dzīvību zaudējuši, visticamāk, desmitiem tūkstoši cilvēku.

"Mēs zinām, ka tas būs desmitos tūkstošu," telekanālam MSNBC pavēstīja Klintone. "Haiti ir nopostījusi zemestrīce. Tas mums nav aptverams."

Upuru skaitu pašlaik nav iespējams aplēst, jo neviena Haiti centrālās valdības institūcija nav uzņēmusies galveno lomu glābšanas operāciju vadīšanā, taču premjerministrs Žans Makss Belerivs televīzijas kanālam CNN atzinis, ka upuru skaits varētu pārsniegt pat simts tūkstošus.

Klintone uzsvēra, ka Haiti valdība pēc katastrofas nav spējīga funkcionēt, jo ir sagrautas ministrijas, prezidenta pils un bez vēsts pazuduši ierēdņi, tāpēc ASV uzņemas vadošo lomu palīdzības organizēšanā un koordinācijā.

Klintone norādīja, ka ASV sākusi masveida palīdzības operāciju, kurā iesaistītai speciālisti, krasta apsardzes kuteri, helikopteri, transportlidmašīnas, aviācijas bāzes kuģis "USS Carl Vinson" un 2000 jūras kājnieku.

No ASV austrumu piekrastes uz Haiti dodas arī peldošais militārais hospitālis "USNS Comfort" ar ārstu komandu un medikamentiem.

"Nākamās 24 stundas būs izšķirošās dzīvību glābšanā. Mēs to zinām no citām zemestrīcēm un katastrofām," sacīja Klintone.

Spānija kā Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts ceturtdien aicināja bloka dalībvalstis koordinēt palīdzības sniegšanu Haiti zemestrīcē izdzīvojušajiem.

"Mums ir jākoordinē palīdzības pasākumi ar Eiropas Komisiju un ES prezidentu," vizītes laikā Austrijā paziņoja Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero. "Mēs kopā ar Eiropas Komisijas prezidentu esam noteikuši steidzamākos pasākumus. Un Spānijas Ārlietu ministrija veic saskaņošanu ar ES pārstāvi ārlietās."

"Ar dažādām attīstības ministrijām mēs grasāmies izveidot iespējami strukturētu palīdzības plānu," piebilda Sapatero.

Viņš neizslēdza iespēju, ka Eiropa varētu sūtīt militāru palīdzību, "ja tas būtu nepieciešams un tam būtu jēga".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits