Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Gruzijas jautājumu šodien Obama apspriedīs arī ar Putinu

Obama uzsver, ka ASV aizstāvēs Gruzijas neatkarību un vienotību

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un ASV līderis Baraks Obama pirmdien vairākas stundas ilgās sarunās panāca vienošanos par dažiem būtiskiem jautājumiem, piemēram, atombumbu arsenāla samazināšanu, tomēr citās jomās abu lielvalstu domstarpības palika neatrisinātas. Krievija joprojām ir naidīgi noskaņota pret ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu, savukārt ASV brīdina, ka aizstāvēs Gruziju pret ārējiem draudiem.

Lielvalstu atbildība

D.Medvedeva un B.Obamas tikšanās Maskavā kopumā noritēja diezgan draudzīgā gaisotnē; B.Obama novērtēja sarunas kā "ļoti produktīvas". Sarunu lielākais sasniegums ir vienošanās par pamatprincipiem, uz kuriem paredzēts balstīt jauno līgumu par ASV un Krievijas stratēģisko ieroču arsenāla samazināšanu. Šis līgums jāparaksta līdz gada beigām.

Abi līderi vienojušies, ka ASV un Krievija varētu samazināt atomieroču kaujas galviņu skaitu līdz 1500—1675. Šo robežu paredzēts sasniegt septiņu gadu laikā pēc līguma stāšanās spēkā. Jaunajā līgumā arīdzan paredzēts iekļaut noteikumu, pēc kura stratēģiskos ieročus varēs izvietot tikai abu valstu teritorijā, nevis citās valstīs, ziņo RIA Novosti. Krievija mēģina saistīt jaunā līguma noslēgšanu ar iebildumiem pret ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas objektu izvietošanu Austrumeiropas valstīs.

Krievijas militārais analītiķis Pāvels Felgenhauers spriež, ka D.Medvedeva un B.Obamas sarunu efektivitāte būs atkarīga no tā, vai pēc šīs vizītes uzlabosies Krievijas attiecības ar Rietumiem. B.Obama pavēstīja, ka "ASV un Krievijai ir vairāk kopīgā nekā atšķirīgā". Viņam piekrita arī D.Medvedevs, kurš atzina: "Tādām spēcīgām valstīm kā ASV un Krievijai ir īpaša atbildība par visā planētā notiekošo."

Abiem prezidentiem izdevās panākt vienošanos par ASV militāro kravu tranzītu caur Krieviju, lai ASV varētu pastiprināt savu misiju Afganistānā. Saskaņā ar panākto vienošanos ASV bez maksas varēs veikt 4500 lidojumu caur Krievijas gaisa telpu.

Nesaskaņas par Gruziju


Krievijas politikas analītiķi spriež, ka vienošanās par atbalstu Afganistānas misijai nebija sarežģīta, jo drošības stāvokļa uzlabošanās Afganistānā ir arī Maskavas interesēs. "Citos jautājumos, piemēram, attiecībā uz Irānu vai pēcpadomju valstīm, ar kompromisu nepietiks un vienai pusei nāksies mainīt savu nostāju," secina analītiķis Fjodors Lukjanovs. ASV un Krievijas domstarpības izpaudās jautājumā par Gruziju. B.Obama nepārprotami uzsvēra, ka ASV atbalstīs Gruzijas neatkarību un teritoriālo vienotību.

Gruzijas jautājums tiks apspriests arī otrdien, kad B.Obama pirmoreiz tiksies ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu. Pēc laikraksta Novaja gazeta komentētājas Jūlijas Latiņinas domām, no šo sarunu iznākuma būs atkarīgs tas, vai Krievija vēlreiz karos ar Gruziju. J.Latiņina uzskata, ka V.Putins sarunas laikā mēģinās izpētīt, vai kara gadījumā viņam izdosies palikt nesodītam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits