Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Hilarija Klintone, EDSO un EPPA novērotāji, kā arī Krievijas opozīcija kritizē vēlēšanu norisi

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņojusi, ka ir „nopietni norūpējusies” par paziņojumiem par pārkāpumiem aizvadīto Krievijas Valsts domes vēlēšanu laikā, vēsta aģentūra Interfax.

„Mēs tāpat esam norūpējusies par paziņojumiem, ka Krievijas novērotāji tikuši pakļauti vajāšanām, bet viņu interneta vietnes kļuvušas par kiberuzbrukumu mērķiem,” H. Klintone vakar sacīja žurnālistiem Bonnā, Starptautiskās Afganistānas konferences laikā.

„Krievijas vēlētājiem ir tiesības uz to, lai valstī tiktu veikta visu uzticību raisošu paziņojumu par pārkāpumiem un manipulācijām vēlēšanu laikā pilnīga izmeklēšana,” Interfax citē ASV diplomātijas vadītāju.

Pēc H. Klintones vārdiem, Vašingtona cer, ka Krievijas varas iestādes rīkosies atbilstoši starptautisko novērotāju misiju rekomendācijām. Runājot par balsošanas rezultātiem, H. Klintone atzīmēja, ka spēku sadalījums Krievijas Valsts domē „vairāk nebūs tāds, kā līdz vēlēšanām”.

Jāpiebilst, ka pirmdien Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) novērotāji paziņoja, ka balsošana Krievijas Valsts domes vēlēšanās kopumā atbildusi Krievijas likumdošanai un Eiropas standartiem, lai gan fiksēts lielāks skaits dažādu darbību ar mērķi atbalstīt Vienoto Krieviju, kā arī pārkāpumi balsu skaitīšanas gaitā un novērotāju darba kavēšana.

„Lai arī vēlēšanās piedalījās septiņas partijas, atteikums reģistrēt vairākus politiskos spēkus sašaurināja politiskās konkurences iespēju. Tāpat konkurence bija nosvērta par labu valdošajai partijai, vēlēšanu administrācija nebija neatkarīga, vairums mediju nebija objektīvi, un valsts varas iestādes nepamatoti iejaucās dažādos līmeņos,” teikts sākotnējā Eiropas novērotāju atskaitē, kas tika izplatīta pirmdien.

Tajā pašā laikā novērotāji no NVS valstīm paziņoja, ka Krievijas parlamenta vēlēšanas „atbilda atzītām demokrātijas normām, bija transparentas un nodrošināja pilsoņu iespējas izteikt viņu gribu”.

Jāpiebilst, ka vakar Maskavas centrā un Sanktpēterburgā bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret pārkāpumiem, kas pieļauti vēlēšanu laikā. Pēc dažādām ziņām, Pēterburgā bijā sapulcējušies līdz 2000, bet Maskavā līdz pat 5000 cilvēku. Tiek ziņots, ka policija apcietinājusi aptuveni 100 cilvēkus Pēterburgā un 300 cilvēkus Maskavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits