Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Irāna pārņems visas vērtīgākās iegūtā ASV bezpilota lidaparāta tehnoloģijas

Irāna gatavojas rūpīgi izpētīt ASV CIP bezpilota lidaparāta (BPLA), kas nokrita Irānas austrumos šī gada decembra sākumā, tehnoloģijas, lai ar to palīdzību izveidotu jaunu savu BPLA. Par to, kā vēsta Irānas televīzijas kanāls Press TV, paziņojis valsts Nacionālas drošības un ārpolitikas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Hoseins Ebrahimi (Hossein Ebrahimi).

Pēc cita šīs pašas komitejas pārstāvja Parviza Soruri (Parviz Sorouri) vārdiem, kurus citē televīzijas kanāls Al Aljam, Irānas jaunie „neredzamie” BPLA būs ievērojami manevrētspējīgi par Irānas rokās nonākušo amerikāņu RQ-170 Sentinel. Viņš arī piebildis, ka Irānas speciālisti ir praktiski pabeiguši visu BPLA atrasto datu atšifrēšanu, un nepieciešamības gadījumā ir gatavi izmantot iegūto informāciju pret ASV spēkiem.

P. Soruri īpaši uzsvēris, ka Irānas militārpersonām izdevies pārtvert RQ-170, izvedot no ierindas tā elektronisko vadības sistēmu, tajā pašā laikā nenodarot aparātam būtiskus bojājumus. Kā vēsta Krievijas prese, BPLA pārtveršanai tikuši izmantoti šajā valstī ražotie radioelektroniskie kaujas kompleksi 1E222 Autobāze, kurus Krievija Irānai piegādāja šī gada oktobrī. Vašingtona tikmēr noliedz informāciju par BPLA radioelektronisku pārtveršanu, paziņojot, ka amerikāņu piloti zaudējuši kontroli pār aparātu, un tas nokritis, beidzoties degvielai..

Informācija par BPLA RQ-170 Sentinel nokrišanu Irānas teritorijā pirmoreiz izskanēja 4. decembrī, tomēr kad tieši tas noticis, netika precizēts. Sākotnēji tika uzskatīts, ka BPLA varētu piederēt Starptautiskajiem drošības uzturēšanas spēkiem Afganistānā (ISAF), taču pēc tam noskaidrojās, kas tas pieder CIP un Irānas teritorijā veicis izlūkošanas darbības. Irānas varas iestādes šī iemesla dēļ nosauca incidentu ar BPLA par agresijas aktu un provokāciju un vērsās ar atbilstošu sūdzību ANO.

Bezpilota lidaparātu RQ-170 Sentinel ir izstrādājusi kompānija Lockheed Martin un ASV militārpersonas Afganistānā to izmanto kopš 2007. gada. Tajā pašā laikā līdz 2009. gada beigām lidaparāts tika uzskatīts par slepenu un ASV neatzina tā esamību. Šī iemesla dēļ joprojām nav zināmi RQ-170 tehniskie parametri. Oficiāli par lidaparātu zināms vienīgi, ka tā korpusam ir speciāls segums, kas ļauj izvairīties no atklāšanas ar radiolokācijas ierīcēm.

Jāpiebilst, ka amerikāņu speciālisti jau sākotnēji satraucās, ka vienlaikus ar lidaparātu Irānas militārpersonu rīcībā var nonākt slepenas tehnoloģijas, ieskaitot novērošanas kameras, dažādus raidītājus un „neredzamības tehnoloģiju”, kas ļauj BPLA palikt nemanāmam radiolokācijas līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits