Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izdevums: ASV izlūkdienests izspiegojis franču diplomātus

ASV Nacionālās drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi franču diplomātus un Francijas Ārlietu ministrijas iekšējo saziņu, svētdien vēstīja Vācijas žurnāls Der Spiegel.

2010.gadā NSA uzraudzīja Francijas diplomātu un Ārlietu ministrijas iekšējo datortīklu, piekļūstot tā dēvētajiem virtuālajiem privātajiem tīkliem, kas pārsvarā lietotājiem piedāvā drošu interneta savienojumu.

Kā liecina Der Spiegel rīcībā nonākušais slepenais NSA dokuments, kas datēts ar 2010.gada jūniju, Francijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Ņujorkā un Vašingtonā uzstādītas noklausīšanās ierīces, un datoru monitoros ANO birojā uzņemti ekrāna izgriezumi. NSA interesēja "Francijas ārpolitikas mērķi, īpaši ieroču tirdzniecība, un ekonomikas stabilitāte," skaidroja izdevums.

Francijas prokuratūra, pamatojoties uz cilvēktiesību aizstāvju organizāciju sūdzību, jau izmeklē ASV elektroniskās spiegošanas programmas Prism darbību. Prism nodrošina ASV nacionālās drošības pārvaldei vieglu piekļuvi deviņu pasaules lielāko interneta uzņēmumu, tostarp Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo! un Skype, sistēmām.

Turklāt par NSA mērķi kļuvis arī telekanāls Al-Jazeera, kura iekšējās saziņas sistēma bijusi pakļauta kiberuzbrukumam, teikts ar 2006.gada martu datētajā NSA slepenajā dokumentā. NSA izspiegoja telekanālu, jo "tas vairāk nekā desmitgadi pārraidījis Al Qaeda līderu audio un video vēstījumus" un tam ir īpaša piekļuve augsta ranga teroristisko grupējumu biedriem.

Tiek uzskatīts, ka šo slepeno dokumentu Der Spiegel ieguvis no bijušā NSA darbinieka Edvarda Snoudena, kuru ASV meklē par slepenas informācijas nopludināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits