Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Japāņi vēršas pret ASV militārās bāzes celšanu

Pilsētas mēra vēlēšanu iznākums samērā nelielajā Japānas pilsētā Nago (ap 60 000 iedzīvotāju) svētdien palielināja šaubas par ASV un Japānas militārās sadarbības nākotni, jo pilsētas iedzīvotāji nobalsoja par kandidātu, kurš kategoriski iebilst pret ASV karaspēka bāzes būvēšanu pilsētas apkaimē. Tas ir nopietns trieciens ASV un Japānas plāniem, jo Japānas valdībai nebūs viegli atrast veidu, kā saskaņot ASV un vietējo iedzīvotāju intereses.

Tautas protesti

Okinavas salas iedzīvotāji jau sen izteikuši neapmierinātību ar ASV karaspēka klātbūtni, jo amerikāņi tiek vainoti par vides piesārņošanu, lidaparātu radīto troksni un atsevišķiem noziegumiem, ko pastrādā amerikāņu karavīri. Lielākā daļa ASV militārā kontingenta Japānā ir izvietoti tieši Okinavas salā. Pirms dažiem gadiem ASV un Japāna panāca vienošanos, saskaņā ar kuru daļa karaspēka no biezi apdzīvotās Okinavas daļas plānots pārvietot uz Nago pilsētas apkaimi, kur iecerēts uzbūvēt ASV gaisa kara spēku bāzi. Taču šis nodoms izraisījis asus Nago iedzīvotāju iebildumus.

Japānas premjers Jukio Hatojama solījis, ka valdība uzklausīs Okinavas iedzīvotāju viedokli, pirms pieņems galīgo lēmumu par ASV karaspēka bāzes pārvietošanu. Nago iedzīvotāji tagad likuši skaidri noprast, ka viņi ir pret šo nodomu. Pilsētas mēra vēlēšanās svētdien uzvarēja Susumu Inamine, kurš solījis nepieļaut amerikāņu bāzes būvēšanu. Viņš saņēma 52% balsu, informē AP. «Es turēšu savu solījumu un cīnīšos pret jaunas karaspēka bāzes būvēšanu Nago. Mana uzvara liecina, ka tā ir tautas griba,» uzsver S.Inamine.

Japāņu pretošanās militārās bāzes pārvietošanai izraisījusi ASV armijas komandieru neapmierinātību, jo amerikāņi uzskata, ka tik svarīgi lēmumi jāpieņem valdībai, nevis atsevišķu pilsētu iedzīvotājiem. «Nacionālās drošības politiku nevar izlemt pilsētās un ciemos,» apgalvo ASV karaspēka pārstāvis Kīts Stelders.

Pārcelsies uz Guamu

ASV un Japānai ir gadu desmitiem ilga sadarbība militārās politikas jautājumos. Japāna atļāvusi izvietot savā teritorijā ASV karaspēka bāzes, savukārt amerikāņi apņēmušies rūpēties par Japānas drošību. Tomēr pēdējos gados Japānā arvien aktīvāk izskan aicinājumi pārskatīt valsts konstitūcijā ierakstīto pacifisma politiku un pašiem uzņemties lielākas rūpes par valsts drošību. Japāņi ar lielām bažām vēro Ziemeļkorejas kareivīgumu un Ķīnas ietekmes pieaugumu reģionā.

ASV amatpersonas uzsver, ka Vašingtona vēlas turpināt stratēģisko sadarbību ar Japānu. Amerikāņu militārās bāzes Japānā ir būtiska šīs sadarbības sastāvdaļa. Saskārušies ar japāņu iebildumiem pret militāro bāzu paplašināšanu Okinavā, amerikāņi nolēmuši pārvietot daļu karaspēka uz ASV piederošo Klusā okeāna salu Guamu. Saskaņā ar piedāvāto plānu no Okinavas uz Guamu varētu pārcelt vairāk nekā 8000 karavīru, ziņo AFP. Taču arī šis nodoms izraisījis vietējo iedzīvotāju iebildumus, jo Guamas ļaudis raizējas, ka strauja ASV militārās klātbūtnes palielināšana būs pārāk liels slogs, kas apdraudēs nelielās salas nākotni.4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits