Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ķīna nodēvē ASV jauno militāro stratēģiju par "nepamatotu"

Ķīna oficiāli nodēvējusi ASV plānus pastiprināt militāro klātbūtni Āzijā par nepamatotiem. Par to, kā vēsta aģentūra Reuters, 9. janvārī preses konferencē paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ļū Veimiņs (Liu Weimin).

Ar šādu paziņojumu Ļ. Veimiņs nāca klajā, atbildot uz jautājumu, vai Ķīna rada draudus ASV drošībai. Pēc Ļ. Veimiņa vārdiem, Vašingtona nepareizi traktē Pekinas apņemšanos modernizēt tās bruņotos spēkus. Šī modernizācija, kā uzsvēra Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis, ir paredzēta, lai atbalstītu mieru reģionā un nerada draudus citām valstīm.

Šis paziņojums kļuva par pirmo Pekinas reakciju uz ASV jauno militāro stratēģiju, kuru Vašingtona publiskoja 2012. gada 5. janvārī. Par to, ka amerikāņu stratēģijā Ķīnai izvirzītās „apsūdzības” ir nepamatotas, vēlāk 9. janvārī paziņoja arī Ķīnas Aizsardzības ministrija, kura atzīmēja, ka uzmanīgi sekos līdzi, kādu ietekmi jaunā stratēģija atstās uz situāciju Āzijas un Klusā okeāna reģionā un pasaulē kopumā.

Jaunajā ASV militārajā stratēģijā apgalvots, ka Ķīnas ka reģionālas lielvalsts pastiprināšanās ilgtermiņa perspektīvā var ietekmēt ASV ekonomiku un drošību. Dokumentā uzsvērts, ka tādas valstis kā Ķīna un Irāna turpinās izmantot asimetriskas metodes, lai turētos pretī amerikāņu militārajai varenībai.

Jaunas ASV militārās stratēģijas pamatā ir vispārējo bruņoto spēku samazināšana, vienlaikus koncentrējot resursus atsevišķās jomās, konkrētāk, uz bezpilota lidaparātu un satelītu sistēmas attīstīšanai. Bez tam, paredzēts pārorientēt resursus uz Āzijas un Klusā okeāna reģionu. Kā norāda aģentūra Reuters, Vašingtona plāno izvietot savu karaspēku Austrālijas ziemeļos, kā arī nosūtīt papildus karakuģus uz Singapūru un, iespējams, uz Filipīnām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits