Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klintone: ASV ir kopā ar Baltijas valstīm, atzīmējot "Baltijas ceļa" 20.gadadienu

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone izplatījusi paziņojumu, kurā uzsver, ka Savienotās Valstis ir kopā ar Baltijas valstīm, atzīmējot "Baltijas ceļa" 20.gadadienu.

"Savienoto Valstu tauta pievienojas mūsu draugiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai godinātu 20.gadadienu kopš "Baltijas ceļa" - protesta pret padomju kundzību, kas 1989.gadā iedvesmoja tik daudz ļaužu visā pasaulē," sacīts ASV Valsts departamenta izplatītajā paziņojumā.

"1989.gada 23.augustā divi miljoni igauņu, latviešu un lietuviešu izveidoja cilvēku ķēdi, kas stiepās 600 kilometru pāri trim Baltijas republikām, pievēršot pasaules uzmanību un dodot ieguldījumu brīvības veicināšanā. Viņu drosmes dēļ 23.augusts, kas savulaik bija bēdīgi slavens kā gadadiena, kopš 1939.gadā starp Padomju Savienību un nacistisko Vāciju tika parakstīts Molotova-Ribentropa pakts, kas noveda pie Baltijas valstu okupācijas, tagad ir simbols cīņai par pašnoteikšanos," teikts Klintones paziņojumā.

"Ļaudis Baltijas republikās pieminēs šo dienu publiskos pasākumos.. un privāti. Viņiem ir daudz iemeslu lepoties. Tā pati apņēmība un gars, kas deva spēku protesta akcijai "Baltijas ceļš", ir palīdzējis Baltijas republikām kļūt par cilvēktiesību un demokrātijas aizstāvēm. Tās tiek augsti novērtētas kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis un ir piemērs visā pasaulē," raksta ASV valsts sekretāre.

"Šajā vēsturiskajā brīdī ļaujiet man atkārtoti apstiprināt Savienoto Valstu apņēmību nostiprināt un padziļināt mūsu partnerību ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām un valdībām," savu paziņojumu noslēdz Klintone.

1939.gada 23.augustā Maskavā staļiniskās Padomju Savienības ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs un nacistiskās Vācijas ārlietu ministrs Joahims fon Ribentrops parakstīja Neuzbrukšanas līgumu jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu. Kaut gan oficiāli tas bija savstarpējas neuzbrukšanas līgums, paktam bija slepens papildprotokols, kas sadalīja Somiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Rumāniju PSRS un Vācijas interešu sfērās. Saskaņā ar protokolu šajās valstīs iebruka abu lielvalstu karaspēki - Latviju, Lietuvu un Igauniju okupēja PSRS, Polija tika sadalīta starp PSRS un Vāciju, savukārt Somija un Rumānija bija spiestas atdot PSRS daļu savas teritorijas.

1989.gada 23.augustā, pieminot 50 gadu kopš Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas. "Baltijas ceļā" cauri Igaunijai, Latvijai un Lietuvai rokās sadevās aptuveni divi miljoni cilvēku, apliecinot triju valstu neatkarības idejas dzīvotspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Statement by on Occasion of the 20th Anniversary of the Baltic Way

Hillary Rodham Clinton
Secretary of State

Washington, DC

August 21, 2009

Today the people of the United States join with our friends in Estonia, Latvia, and Lithuania to honor the 20th Anniversary of the Baltic Way protests against Soviet domination that inspired so many people around the world in 1989. On August 23, 1989, two million Estonians, Latvians and Lithuanians formed a human chain that stretched 600 kilometers across the three Baltic Republics, capturing the world’s attention and advancing the cause of freedom.  Because of their courage, August 23, once infamous as the anniversary of the 1939 Molotov-Ribbentrop Pact between the Soviet Union and Nazi Germany that led to the occupation of the Baltics, now stands as a landmark in the struggle for self-determination.

People across the Baltic Republics will commemorate this day through public events including photo exhibits, film festivals, a letter-writing competition and a motorcycle tour retracing the route of the human chain, as well as countless private remembrances. They have many reasons to be proud. The same determination and spirit that fueled the Baltic Way protests have helped the Baltic Republics become champions of human rights and democracy. They are valued members of NATO and the European Union and provide leadership around the world.

On this historic occasion, let me reaffirm the commitment of the United States to strengthen and deepen our partnerships with the people and governments of Estonia, Latvia, and Lithuania. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits