Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Laikraksts: ASV militāristi ierosina noteikt virs Sīrijas lidojumiem slēgtu zonu

ASV militāristu ierosinājumos par Sīrijas nemiernieku apbruņošanu ir arī priekšlikums par ierobežotas lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu virs nemiernieku apmācību nometnēm, piektdien vēsta laikraksts The Wall Street Journal.

Šādai zonai vajadzētu sniegties 40 kilometru dziļumā Sīrijas teritorijā, un to nodrošinātu kara lidmašīnas, kas lidotu Jordānijas teritorijā un būtu bruņotas ar tālas darbības raķetēm "gaiss-gaiss".

Militārie eksperti iepriekš brīdinājuši - lai nodrošinātu lidojumiem slēgtu zonu, Rietumu lidmašīnām no sākuma būtu jāiznīcina Sīrijas valdības relatīvi labā pretgaisa aizsardzības sistēma.

Tomēr ASV plānotāji uzskata, ka šāda lidojumiem slēgta zona var tikt nodrošināta mēneša laikā, Sīrijas pretgaisa aizsardzības baterijas neiznīcinot. Šādu zonu varētu nodrošināt arī bez ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanas, jo ASV kara lidmašīnas neveiktu regulārus lidojumus Sīrijas gaisa telpā, turklāt ASV armija nebūtu pārņēmusi savā kontrolē Sīrijas teritoriju.

Lidojumiem slēgtā zona ir nepieciešama, lai izveidotu nometni, kur apmācīt nemierniekus, skaidrojušas amatpersonas. "Ja vien nav labas buferzonas Sīrijas iekšienē, risks ir pārāk liels," anonīma ASV amatpersona skaidrojusi laikrakstam. Šādas ierobežotas lidojumiem slēgtas zonas nodrošināšana dienā izmaksātu 50 miljonus dolāru (26,5 miljonus latu) - krietni mazāk, nekā to nosakot pār visu Sīrijas teritoriju. ASV cer, ka Vašingtonas sabiedrotie palīdzēs segt šos izdevumus.

ASV lidmašīnas lidotu no Jordānijas, kur jau tagad ir izvietotas ASV raķetes "Patriot" un iznīcinātāji F-16, kā arī no karaflotes kuģiem Vidusjūrā un Sarkanajā jūrā, vēsta laikraksts.

Vašingtonā republikāņu senators Džons Makeins aktīvi aģitē par lidojumiem slēgtās zonas noteikšanu, sakot, ka nemierniekiem karā pret prezidentu Bašaru al Asadu nav nekādu izredžu, ja valdības kara aviācijas reaktīvie iznīcinātāji netiek neitralizēti. "Mēs varam izveidot lidojumiem slēgtu zonu, uz Sīriju nenosūtot nevienu pilotējamu lidmašīnu, mēs varam izmainīt spēku līdzsvaru kaujas laukā," ceturtdien skaidroja Makeins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits