Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Iespējams, noslēgumam tuvojas vairāk nekā 20 gadus ilgusī kosmosa izpētes programma

Medijs: Trampa administrācija vēlas 2025. gadā pārtraukt SKS finansēšanu

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija vēlas 2025. gadā izbeigt Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) finansēšanu, par pagaidām nepubliskotajā Trampa administrācijas budžeta projektā pausto raksta tehnoloģiju ziņu vietne The Verge.

SKS atrodas kosmosā kopš 1998. gada un tajā darbojas ne vien ASV, bet arī Eiropas Kosmosa aģentūra, Krievija, Kanāda un Japāna. Sākotnēji SKS darbība bija plānota uz 15 gadiem, pašlaik tā pagarināta līdz 2024. gadam. SKS atrodas zemajā Zemes orbītā aptuveni 360 kilometru augstumā virs jūras līmeņa un apriņko Zemi apmēram 92 minūtēs. SKS kalpo kā laboratorija dažādiem eksperimentiem bezsvara stāvokļa apstākļos.

Trampa administrācijas izstrādātais budžeta projekts gan vēl var mainīties līdz 12. februārim, kad to paredzēts publiskot, tomēr The Verge guvis anonīmu apstiprinājumu, ka plāns pārtraukt finansējumu SKS palikšot programmā. ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pašlaik nav komentējusi šo ASV vadības plānu, taču jāņem vērā, ka šai un citām budžeta projektā iestrādātajām iecerēm vēl jāgūst apstiprinājums ASV Kongresā.

SKS darbība ik gadu izmaksā ap 3-4 miljardus dolāru, no kuriem vairāk nekā 87 miljonus dolāru nodrošina ASV. ASV turpinās finansēt SKS darbību līdz 2024. gadam, ko paredz vēl Baraka Obamas administrācijas laikā pieņemtie lēmumi, taču viedokļi daloties, vai SKS darbība būtu jāpagarina pēc 2024. gada. Kosmosa izpētes industrijā daudzkārt izskanējis viedoklis, ka NASA vajadzētu pagarināt SKS darbību līdz 2028. gadam, pēc tam šo infrastruktūru nododot privātajam kosmosa izpētes sektoram.

ASV Kongresā līdz šim diskusijās iepriekš izskanējuši viedokļi, ka NASA būtu jābeidz finansēt SKS, lai līdzekļus novirzītu citu kosmosa izpētei nepieciešamā aprīkojuma, piemēram, smagās raķetes Space Launch System un pilotējamā kosmosa kuģa Orion izstrādei, lai nogādātu astronautus tālāk par Zemes zemo orbītu.

Pērn decembra vidū Tramps arī nāca klajā ar direktīvu NASA sūtīt cilvēkus uz Mēnesi, lai bruģētu ceļu nākotnes lidojumam uz Marsu. Iepriekš pēdējo reizi cilvēks uz Mēness izkāpa 1972.gadā, savukārt pirmā misija cilvēka nogādāšanai uz Marsu tiek plānota pēc 2030.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits