Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ministrs: Karadžiču no tiesas sargāja ASV

"Bosnijas miesnieku" iegāzusi atgriešanās politikā

Četrus gadus pēc bijušā Bosnijas serbu līdera Radovana Karadžiča izsludināšanas starptautiskā meklēšanā viņu no policijas sargāja "augstākā līmeņa" ASV amatpersonas, nedēļas beigās vēstīja serbu laikraksts Blic. Lai gan avīze atsaucās uz anonīmu informācijas avotu, vēlāk to apstiprināja gan bijušais Bosnijas serbu ārlietu ministrs un R.Karadžiča Serbu demokrātiskās partijas formālais vadītājs Aleksa Buha, gan bijušais Bosnijas ārlietu ministrs Muhammeds Šačirbegovičs. Pagājušonedēļ, pirmo reizi stājoties tiesas priekšā, to sacīja arī pats apsūdzētais, apgalvojot, ka nu ASV ir pārkāpusi vienošanās noteikumus.

Politika un viltus


Saskaņā ar viņu versiju, 1996.gada 18.jūlija naktī Belgradā ar R.Karadžiču tikās toreizējais Dienvidslāvijas prezidents Slobodans Miloševičs ar pāris līdzgaitniekiem un ASV Bosnijas miera sarunu vadītājs Ričards Holbruks. "Holbruks man apsolīja, ka Karadžičs varēs neuztraukties par Hāgas tribunālu, ja pametīs politiku uz mūžu," Belgradas radio sestdien stāstīja A.Buha, kurš vienošanos esot redzējis klātienē. Savukārt M.Šačirbegovičs intervijā Irānas televīzijai Press TV paziņoja, ka jau gadu pirms tam R.Holbruks un vairāku Eiropas valstu pārstāvji bija iesaistījušies pārrunās ar R.Karadžiču un S.Miloševiču, "būtībā parādot viņiem zaļo gaismu Srebrenicas ieņemšanai". Viņš apgalvoja, ka NATO piekrita nekavēt serbu iebrukumu Bosnijas austrumos apmaiņā pret viņu atbalstu Deitonas miera līgumam.

Vairākus gadus R.Karadžiča un ASV sadarbība esot noritējusi sekmīgi. Taču 2000.gadā "CIP pārtvēra telefonsarunu, kas nešaubīgi pierādīja, ka viņš personīgi vadījis savas bijušās partijas sēdi", Blic rakstīto citē AFP. "Sapratuši, ka Karadžičs viņus pataisījis par muļķiem, amerikāņu politiķi kļuva nikni un atcēla neformālo Karadžiča apsardzi," vēsta laikraksts, atsaucoties uz "labi informētu ASV izlūkdienestu darbinieku".

ASV noliedz vienošanos


R.Holbruks pilnībā noliedz visas viņam un ASV izvirzītās apsūdzības. "Nekādas vienošanās nav bijis," viņš sacīja BBC. "Tas ir smieklīgi. Šī ir pirmā reize, kad par to dzirdu, un viņa izmisums patiesībā ir diezgan uzjautrinošs." Bijušais ASV vēstnieks ANO uzskata, ka ilgās R.Karadžiča medības skaidrojamas ar NATO nevarību. "Tā bija NATO izgāšanās, nevis vienošanās."

Tiesa, 1996.gadā Belgradā viņš pats paziņoja, ka R.Karadžiču izdevies pierunāt aiziet no politikas. "Viņš neuzstāsies ar runām, ne arī rādīsies radio, televīzijā vai citos plašsaziņas līdzekļos un arī nekā citādi nepiedalīsies vēlēšanās," R.Holbruks teikto atgādina BBC. Tagad viņš apgalvo, ka uz šādu soli R.Karadžiču izdevies pierunāt bez jebkādiem solījumiem par viņa pasargāšanu no tiesas.

Tikmēr Srebrenicas slaktiņā nogalināto cilvēku tuvinieki ar žurnālistu starpniecību pagājušonedēļ mudināja Hāgas tribunālu nevilcināt R.Karadžiča lietu. "Viņš nozaga zemi zem mūsu kājām un debesis mums virs galvas, un viņš nogalēja mūsu dēlus," AFP žēlojās bosniete Kada Hotiča. "Un tagad mums jāskatās teātra izrāde."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits