Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Obama ignorē Izraēlas spiedienu Irānas jautājumā

ASV prezidents Baraks Obama ignorē Izraēlas spiedienu jautājumā par Irānas kodolprogrammu, liecina prezidenta izteikumi svētdien pārraidītajā intervijā telekanāla CBS programmai 60 Minutes.

Pēdējās nedēļās Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir vairākkārt izteicies par nepieciešamību novilkt Irānai "skaidru sarkano līniju" un skaidri norādīt uz sekām, kādas radītu šīs līnijas šķērsošana.

Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tā domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem. Izraēla iespējamo Irānas kodolbruņojumu uzskata par apdraudējumu savai pastāvēšanai un pieļauj militāra uzbrukuma iespēju Irānas kodolobjektiem.

Obama savukārt aicinājis Izraēlu dot vairāk laika starptautiskajai sabiedrībai diplomātisko instrumentu izmantošanai un nogaidīt, līdz rezultātus dos ekonomiskās sankcijas. ASV prezidents ir vairākkārt apgalvojis, ka nepieļaus, ka Irānas kodolprogramma sasniedz tādu līmeni, ka Teherāna ir spējīga tikt pie kodolieročiem. Turklāt Vašingtona uzskata, ka tai ir pietiekamas spējas iegūt izlūkinformāciju, lai noteiktu, kad Teherāna ir nolēmusi šķērsot šo robežu.

Intervijā CBS svētdienas programmai 60 Minutes Obama norādīja, ka saprot un piekrīt Netanjahu uzstājībai, ka Irānai nevajadzētu ļaut iegūt atomieročus, jo tas apdraudētu gan ASV un Izraēlu, gan visu pasauli un izraisītu bruņošanās sacensības. Tomēr Obama uzsvēra, ka brīdī, kad runa ir ASV nacionālo drošību, vienīgais spiediens, ko viņš izjūt, ir rīkoties tā, kā nāk par labu amerikāņu tautai. Pārējos trokšņus viņš ignorēšot, piebilda Obama.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā, izplatoties ziņām, ka Izraēla plāno uzbrukt Irānas kodolobjektiem bez Baltā nama piekrišanas, spriedze Izraēlas un ASV attiecībās ir saasinājusies. Šonedēļ ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā abu valstu līderi netiksies. Baltais nams to skaidrojis ar problēmām dienaskārtības plānošanā.

Tikmēr Obamas konkurents gaidāmajās prezidenta vēlēšanās - Republikāņu partijas kandidāts Mits Romnijs - prezidenta netikšanos ar Netanjahu nodēvējis par kļūdu, kas "sūta vēstījumu Tuviem Austrumiem, ka mēs distancējamies no mūsu draugiem". Romnijs pauda pārliecību, ka šajā situācijā nepieciešama pavisam pretēja pieeja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits