Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Obama izvairās 1915.gada armēņu slaktiņu nodēvēt par genocīdu

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien nosaucis armēņu nogalināšanu Pirmā pasaules kara laikā par briesmīgu asinspirti, bet izvairījies to nodēvēt par genocīdu.

Armēnija piektdien piemin 100.gadadienu kopš Osmaņu impērijā notikušās armēņu masu slepkavošanas, kurā dzīvību zaudēja līdz pusotram miljonam cilvēku un kuru Erevāna aicina visā pasaulē atzīt par genocīdu.

Turcija kategoriski atsakās atzīt notikušo par genocīdu un turas pie uzskata, ka armēņu upuru skaits mērāms ap pusmiljonu, nevis pusotru miljonu, kā uzskata Armēnija.

"Osmaņu impērijas armēņu iedzīvotāji tika deportēti, noslepkavoti un dzīti uz nāvi. Viņu kultūra un mantojums viņu senajā dzimtenē tika iznīcināts," paziņoja Obama.

"Briesmīgajā vardarbībā, kad ciešanas tika pieredzētas visās pusēs, gāja bojā pusotrs miljons armēņu," norādīja ASV prezidents.

Baltais nams ir izvairījies nodēvēt armēņu slaktiņu par genocīdu, lai gan ASV likumdevēji pagājušajā mēnesī pieņēma rezolūciju, aicinot Obamu to darīt.

Cīnoties par prezidenta amatu, Obama 2008.gadā savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja atzīt armēņu genocīdu. Ceturtdien Obama paziņoja, ka savu viedokli nav mainījis, bet vārdu "genocīds" nelietoja.

"Es esmu konsekventi paudis savu viedokli par to, kas notika 1915.gadā, un mans viedoklis nav mainījies. Pilnīga, atklāta un taisnīga faktu atzīšana ir mūsu visu interesēs," paziņoja Obama.

"Mēs atzinīgi vērtējam pāvesta Franciska, turku un armēņu vēsturnieku un daudzu citu, kas gribējuši izgaismot šo tumšo vēstures nodaļu, viedokļus," viņš piebilda.

Pāvests šomēnes nosauca armēņu nogalināšanu par genocīdu, izraisot asu Ankaras reakciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits