Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Obama lūdz Augstāko tiesu anulēt geju laulību aizliegumu

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija piektdien oficiāli lūgusi Augstāko tiesu anulēt 1996.gada likumu, kas laulības nosaka tikai un vienīgi kā vīrieša un sievietes savienību.

Prasība attiecas uz federālo Laulību aizsardzības likumu (DOMA), kas aizliedz homoseksuāļu laulības, un kuru nākamajā mēnesī izskatīs Augstākā tiesa.

Kā norādīts prasībā, DOMA "pārkāpj pamata konstitucionālās garantijas vienlīdzīgai aizsardzībai" likuma priekšā, kā to nosaka ASV Konstitūcija.

DOMA "liedz desmitiem tūkstošu viena dzimuma pāru, kuri likumīgi laulājušies atbilstoši štatu likumiem, virkni svarīgu federālo priekšrocību, kas ir pieejami likumīgi laulātiem pretēja dzimuma pāriem", norādīts pieteikumā.

Administrācijas lēmums apstrīdēt DOMA nav pārsteidzošs, jo Obama ir vairākkārtīgi norādījis, ka viņš atbalsta geju laulības.

Arvien lielāks skaits ASV štatu pieņem savus likumus, kuri vai nu atļauj, vai arī aizliedz viendzimuma laulības, tādējādi radot juridisko problēmu mudžekli. Tostarp nav skaidrs, vai pārējiem štatiem ir jāatzīst geju pāra laulības, kas noslēgtas citā pavalstī.

Nav arī skaidrs, vai tiem geju pāriem, kas noslēguši laulības kādā no štatiem, kur tas ir atļauts, pienākas federālās valdības sociālie pabalsti.

Ja Augstākā tiesa lemtu, ka DOMA atbilst konstitūcijai, tas novestu pie tūkstošiem jau noslēgto viendzimuma laulību faktiskas anulēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits