Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Obama piepilda amerikāņu sapni

ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama iemieso miljoniem amerikāņu cerības par labāku nākotni.

Pirms pusgadsimta jauns amerikāņu senators uzdrošinājās iesaistīties cīņā par ASV prezidenta amatu, lai gan tikai retais ticēja viņa izredzēm kļūt par Baltā nama saimnieku. Politikas komentētāji sparīgi diskutēja par jautājumu: "Vai amerikāņi ir gatavi ievēlēt katoli par ASV prezidentu?" Daži uzskatīja, ka viņš būs Romas pāvesta marionete un pildīs Vatikāna rīkojumus. Šis senators bija Džons Kenedijs, kurš sīvā cīņā uzvarēja prezidenta vēlēšanās un kļuva par jaunāko ievēlēto prezidentu ASV vēsturē. Neraugoties uz pāragro nāvi atentātā, Dž.Kenedijs paguva atstāt neizdzēšamas pēdas ASV sabiedrības apziņā.

Tagad uz ASV prezidenta amatu kandidē cits jauneklīgs senators, un politikas analītiķi atkal spriež par jautājumu: "Vai amerikāņi ir gatavi ievēlēt melnādaino par ASV prezidentu?" Rasisma mantojums Amerikā joprojām ir dzīvs, tomēr melnādainais senators ir pārliecināts, ka viņam izdosies pārvarēt visus šķēršļus. Viens no tiem ir viņa pilnais vārds Baraks Huseins Obama, kas vēlētājiem atsauc atmiņā pēdējo gadu lielākos ASV ienaidniekus (Sadamu Huseinu un Osamu bin Ladenu). No otras puses, B.Obamas izcelsme ir viens no viņa trumpjiem, jo viņš ir nevainojams amerikāņu sapņa iemiesojums: Kenijas kazu gana pēctecis, kurš Amerikā guvis teicamu izglītību un galvu reibinošus panākumus politikā.

Kenedija ideju mantinieks


B.Obama nav tikai jauneklīgs ideālists, viņš ir arī prasmīgs un mērķtiecīgs politiķis, kurš priekšvēlēšanu cīņā pārspēja par neuzvaramu uzskatīto Hileriju Klintoni. Vēl pirms pusgada šķita, ka H.Klintone ir neapšaubāma vēlēšanu cīņas favorīte, bet B.Obamam nāksies samierināties ar otro vietu. Tam noticēja arī H.Klintone, kas nebija rēķinājusies ar B.Obamas popularitāti, ko varētu apskaust daudzas rokzvaigznes. Nesen uz vienu no viņa mītiņiem Portlendā sanāca 75 000 cilvēku. Turklāt lielākā daļa viņa atbalstītāju ir baltie amerikāņi. "Cilvēki ir izslāpuši pēc jaunas sejas, jaunas balss," aģentūrai AP stāsta Mērilendas universitātes profesors Ronalds Volterss. B.Obamas talantu ievērojusi arī Dž.Kenedija meita Kerolaina, kas kļuvusi par vienu no aktīvākajām B.Obamas atbalstītājām. "Es nekad nebiju satikusi prezidentu, kurš mani iedvesmotu tā, kā saskaņā ar cilvēku nostāstiem viņus iedvesmojis mans tēvs. Taču tagad es pirmoreiz ticu, ka esmu atradusi vīru, kurš varētu kļūt par šādu prezidentu, - ne tikai man, bet arī jaunai amerikāņu paaudzei," komentārā The New York Times slejās rakstīja Kerolaina Kenedija.

Neparasta personība


Demokrātu partijas izvirzītā kandidāta B.Obamas uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās ar lielām cerībām gaida arī citviet pasaulē, jo viņa vadībā ASV varētu atgūt Džordža V.Buša valdīšanas laikā zaudēto starptautiskās sabiedrības uzticību. B.Obamas personība pati par sevi liecina, ka viņš būs daudz labāk informēts par dzīvi ārpus Amerikas. Baraka tēvs bija Kenijas pilsonis, kurš bērnībā ganīja kazas, bet vēlāk ieguva stipendiju un devās studēt uz Havaju salām. Augstskolā viņš satika 18 gadu vecu meiteni, kuras vecāki bija pārcēlušies no ASV vidienes. Jaunieši apprecējās un laida pasaulē Baraku. "Mans tēvs bija melns kā darva, bet māte balta kā piens," savā autobiogrāfijā raksta B.Obama. Viņu laulība gan nebija ilgstoša, jo Baraka tēvs, kad zēnam bija divi gadi, aizbrauca studēt Hārvarda universitātē un pēc tam atgriezās Kenijā.

Kad zēnam bija 10 gadu, viņš atgriezās Havaju salās, kur dzīvoja pie mātes vecākiem un mācījās prestižā skolā. "Es iemācījos pārvietoties starp melno un balto pasaulēm, iegūstot pārliecību, ka ar nelielu piepūli šīs pasaules varētu saprasties," autobiogrāfijā Mana tēva sapņi raksta B.Obama. Lai gan viņa māte un vecvecāki bija baltie, B.Obama pieņēma melnādaino identitāti. "Ja tu sabiedrībā izskaties pēc afroamerikāņa, pret tevi izturas kā pret afroamerikāni," intervijā CBS atzina B.Obama.

Pēc vidusskolas viņš studēja politikas zinātni, vēlāk ar izcilību beidza tieslietu studijas Hārvarda universitātē. B.Obama kļuva par pirmo melnādaino amerikāni, kuram uzticēta juridiskā žurnāla Harvard Law Review vadība. Pēc augstskolas B.Obama pārcēlās uz Ilinoisas štata lielpilsētu Čikāgu, kur iepazinās ar savu sievu Mišelu. Viņiem ir divas meitas Malija un Saša.

Pirms dažiem gadiem B.Obama bija mazpazīstams politiķis, par kuru Vašingtonā neviens nebija pat dzirdējis. Amerika par viņu uzzināja 2004.gadā, kad B.Obamam tika piedāvāta iespēja uzstāties ar runu Demokrātu partijas kongresā. B.Obamas oratora talants daudzus noveda līdz asarām, un viņš vienā mirklī kļuva par slavenību. B.Obama tika ievēlēts Senātā, kur sāka gatavoties ASV prezidenta vēlēšanām. Daudzi bija pārsteigti par šādu "nekaunību", jo uz Demokrātu partijas līdera godu pretendēja H.Klintone un citi pieredzējuši politiķi. Taču viņi nesaprata, ka vēlētāji ir noilgojušies pēc jaunām vēsmām, nevis kārtējā Vašingtonas politikas veterāna uzvaras.

Irākas kara pretinieks


B.Obama jau no paša sākuma asi kritizēja Irākas karu, tāpēc priekšvēlēšanu cīņā ieguva lielu priekšrocību salīdzinājumā ar H.Klintoni, kas bija atbalstījusi nepopulāro karu. B.Obama izstrādāja daudz labāku vēlēšanu kampaņas stratēģiju, pārsteidzot H.Klintoni. Protams, B.Obamam ir arī vājās vietas, piemēram, saistība ar Čikāgas sludinātāju Džeremaiju Raitu, kurš 20 gadu bija B.Obamas garīdznieks. Kampaņas laikā atklājās, ka melnādainais Dž.Raits izcēlies ar nepārdomātiem izteikumiem, nolādējis Ameriku un apsūdzējis ASV valdību AIDS izplatīšanā. B.Obama bija spiests norobežoties no sava garīdznieka.

Dž.Raita epopeja atgādināja, ka B.Obamam nebūs viegli iegūt balto amerikāņu uzticību un vēlēšanās novembrī pārspēt republikāņu kandidātu Džonu Makeinu. "Viņš mani biedē līdz nāvei," sarunā ar AP vēsta 71 gadu vecā Diksija Peblija, atsaucoties uz baumām, ka B.Obama esot musulmanis. Taču lielākā daļa amerikāņu apgalvo, ka būtu gatavi balsot par melnādainu prezidenta amata kandidātu. Tas ir liels sasniegums, jo pirms pusgadsimta daudzviet ASV bija spēkā segregācijas politika un afroamerikāņi nedrīkstēja apmeklēt balto cilvēku restorānus un tualetes. Tagad uz jautājumu, vai amerikāņi ir gatavi ievēlēt melnādainu prezidentu, B.Obama noteikti atbildētu ar savas kampaņas saukli: "Jā, mēs varam!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits