Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Obama sola samazināt ASV kodolarsenālu

SV prezidents Baraks Obama, pirmdien uzstājoties ar uzrunu pirms Seulā notiekošā kodoldrošības samita atklāšanas, solīja, ka Savienotās Valstis samazinās savu kodolarsenālu.

Pirmdien Dienvidkorejā sākās kodoldrošības samits, kurā piedalās 53 valstu līderi vai augstākās amatpersonas. Samita mērķis ir panākt kodolarsenālu drošu uzglabāšanu vai iznīcināšanu.

Kā norādīja Obama, kopš kodoldrošības uzlabošanai veltītās programmas sākuma pirms diviem gadiem gūti ievērojami panākumi un vairākas valstis likvidējušas savus kodolmateriālu krājumus. "Taču mēs nelolojam nekādas ilūzijas. Mēs zinām, ka kodolmateriāli, ar ko pietiktu daudzu ieroču izgatavošanai, joprojām tiek glabāti bez pienācīgas aizsardzības, " sacīja ASV prezidents. "Mēs zinām, ka teroristi un krimināli grupējumi joprojām cenšas tiem piekļūt, kā arī mēģina iegūt radioaktīvos materiālus "netīro bumbu" izgatavošanai (..). Kodolterorisma draudi joprojām ir viens no lielākajiem globālās drošības apdraudējumiem."

ASV rīcībā šobrīd ir vairāk nekā 1500 kaujas gatavībā esošo kodolieroču un 5000 kaujasgalviņu, kas, pēc Obamas teiktā, "ir vairāk kodolieroču, nekā mums vajag". "Esmu cieši pārliecināts, ka mēs varam garantēt Savienoto Valstu un mūsu sabiedroto drošību, uzturēt spēcīgu atturēšanas faktoru no jebkāda veida draudiem un turpināt mūsu kodolarsenāla samazināšanu," uzsvēra Obama.

Lai gan oficiālajā samita darbakārtībā nav ietverts jautājums par daudz peltajām Ziemeļkorejas un Irānas kodolprogrammām, šis jautājums nepaliks neapspriests. Arī tam savā uzrunā pievērsās Obama.

Obama pirmdien atkārtoti mudināja Ziemeļkoreju atteikties no kodolambīcijām. "Būtu jau jābūt skaidram, ka provokācijas un dzīšanās pēc kodolieročiem nav spējušas sniegt kāroto drošību, tās drošību ir mazinājušas," norādīja Obama. "Ņemiet vērā - provokācijas vairs netiks atalgotas. Tās dienas ir galā. Tāda ir jūsu izvēle. Tāds lēmums jums ir jāpieņem."

Obamas vizīte Dienvidkorejā notiek laikā, kad starptautiskā sabiedrība un jo īpaši tuvākās kaimiņvalstis noraizējušās par Phenjanas nodomu aprīļa vidū palaist tāla darbības rādiusa raķeti, lai nogādātu orbītā mākslīgo Zemes pavadoni. Lai gan Ziemeļkoreja apgalvo, ka satelīta palaišana nepieciešama valsts ekonomiskajai attīstībai un nesējraķetei izvēlēta droša lidojuma orbīta, lai tās atlūzas neapdraudētu kaimiņvalstis, šāds solis pārkāptu ANO noteikto aizliegumu pēc iepriekšējiem šādu raķešu startiem. Raķetes palaišana paredzēta starp 12. un 16.aprīli, lai pieminētu valsts dibinātāja Kima Irsena 100.dzimšanas dienu. Svētdien nesējraķetes galvenā daļa nogādāta poligonā valsts ziemeļrietumos.

Pagājušajā mēnesī Ziemeļkoreja piekrita apturēt daļu no savām kodolaktivitātēm apmaiņā pret ASV palīdzību pārtikas sagādē. Šis negaidītais paziņojums raisīja cerības par sešu pušu kodolsarunu atsākšanos, tomēr Ziemeļkorejas naidīgā attieksme pret Dienvidkoreju nav mazinājusies.

Savukārt attiecībā uz Irānu Obama brīdināja, ka paliek aizvien mazāk laika, lai atrisinātu domstarpības saistībā ar Islāma Republikas kodolprogrammu. "Ir laiks atrisināt šo lietu ar diplomātiskiem līdzekļiem (..), taču laika ir maz. Irānai ir nopietni un steidzami jārīkojas," mudināja Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits