Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Obama tuvu uzvarai, Klintone uzsver, ka vēl par agru rakstīt politisko nekrologu

Demokrātu politiķis Baraks Obama otrdien plāno pasludināt uzvaru cīņā par iespēju pārstāvēt Demokrātu partiju ASV prezidenta vēlēšanās, tomēr viņa sāncense Hilerija Klintone brīdina, ka vēl nav pienācis laiks rakstīt viņas politisko nekrologu. Piecus mēnešus ilgais balsošanas maratons otrdien beigsies ar priekšvēlēšanām Dienviddakotas un Montānas štatos. Paredzams, ka B.Obama pēc pēdējo balsu saskaitīšanas būs ieguvis pietiekami daudz delegātu, lai nodrošinātu uzvaru Demokrātu partijas kongresā.

Lai viņu apstiprinātu par Demokrātu partijas kandidātu ASV prezidenta amatam, B.Obamam būs vajadzīgs 2118 delegātu atbalsts. Pašlaik viņam pietrūkst tikai 45 delegātu balsis, bet H.Klintonei vajadzētu izcīnīt vēl vairāk nekā 200 delegātu. Tas nozīmē, ka H.Klintonei faktiski nav izredžu panākt B.Obamu.

Nepieciešamo delegātu skaits nedēļas nogalē palielinājās līdz 2118, jo Demokrātu partija nolēma ieskaitīt Floridā un Mičiganā notikušo priekšvēlēšanu rezultātus. Floridai un Mičiganai tika atņemti visi delegāti partijas kongresam, tomēr tagad partijas vadība nolēmusi, ka abu štatu delegāti varēs apmeklēt kongresu. Tiesa gan, viņu balss vērtība būs samazināta uz pusi. Šis lēmums nav izdevīgs H.Klintonei, jo no Floridas un Mičiganas rezultātu pārskatīšanas viņa ieguvusi tikai pārdesmit delegātu balsu. "Skaitļi runā paši par sevi: Klintone nevar uzvarēt šajā cīņā," aģentūrai Bloomberg stāsta ASV politikas analītiķis Marks Rozels.

H.Klintone svētdien uzvarēja balsošanā Puertoriko un solīja turpināt cīņu. "Mans politiskais nekrologs vēl nav uzrakstīts. Viss vēl nav beidzies, kamēr balsis nav saskaitītas," paziņoja H.Klintone. Viņa uzsver, ka kopumā saņēmusi 17 miljonus amerikāņu balsu. Taču partijas vadība apzinās, ka priekšvēlēšanu cīņas uzvarētājs ir B.Obama, tāpēc mudina H.Klintoni pārtraukt bezjēdzīgo cīniņu. "Mēs negribam turpināt cīņu līdz partijas kongresam un zaudēt prezidenta vēlēšanās," uzsver demokrātu līderis Hovards Dīns. Partijas vadība uzskata, ka pienācis laiks atbalstīt B.Obamu, lai viņš varētu gatavoties cīņai ar republikāni Džonu Makeinu.4

***

Obamas pārsvars


3Baraks Obama līdz šim izcīnījis 2073 delegātus, Hilerijai Klintonei ir 1915 delegāti

Lai partijas kongress apstiprinātu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām, būs vajadzīgs 2118 delegātu atbalsts

3H.Klintone svētdien uzvarēja Puertoriko, kur ieguva 68% balsu un 38 delegātus. B.Obama saņēma 32% balsu un 17 delegātu

Otrdien notiek balsošana Dienviddakotā un Montānā, kam kopā ir 31 delegāts. 3Tagad izšķirošā loma ir ap 180 superdelegātu (partijas amatpersonu), kas vilcinās ar izvēli. Paredzams, ka lielākā daļa superdelegātu atbalstīs B.Obamu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits