Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Obama un Klintone pārliecināti par uzvaru

Demokrātu politiķi Baraks Obama un Hilerija Klintone nešaubās, ka ASV prezidenta vēlēšanās viņiem būs pa spēkam uzvarēt republikāņu kandidātu Džonu Makeinu, bet pagaidām viņiem vēl nākas turpināt cīņu par iespēju novembrī mēroties spēkiem ar Dž.Makeinu. Demokrātu iekšējās priekšvēlēšanu cīņas favorīts ir B.Obama, kurš aizsteidzies priekšā H.Klintonei, tomēr viņa negrasās padoties. H.Klintone mēģina iedvest vēlētājiem šaubas par B.Obamas piemērotību ASV prezidenta amatam, lai gan pagaidām viņai nav izdevies gūt īpašus panākumus.

Cīņa par superdelegātiem


Pensilvānijas štata pilsētā Filadelfijā notikušas B.Obamas un H.Klintones pēdējās TV debates pirms otrdien gaidāmā balsojuma, kurā Pensilvānijas vēlētājiem būs iespēja paust savu viedokli par abiem kandidātiem. Tās bija jau 21.debates priekšvēlēšanu kampaņā, bet varētu būt arī pēdējās, ja H.Klintonei neizdosies izcīnīt pārliecinošu uzvaru Pensilvānijā. Pēc analītiķu domām, B.Obamas uzvara Pensilvānijā pieliktu punktu H.Klintones kampaņai un apstiprinātu, ka tieši B.Obama būs Demokrātu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās. Ja uzvarēs H.Klintone, demokrātu cīņa droši vien turpināsies Ziemeļkarolīnā, Indiānā un citos štatos.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka H.Klintonei ir nedaudz labākas izredzes Pensilvānijā, savukārt Ziemeļkarolīnā un Indiānā, kas balsos 6.maijā, vairāk atbalstītāju ir B.Obamam.

Demokrātu partijas vadība nevēlas pieļaut, ka partijas izvirzītais kandidāts kļūs zināms tikai demokrātu kongresā augusta beigās Denverā. Lai apstiprinātu kandidatūru prezidenta amatam, pretendentiem būs vajadzīgs 2025 delegātu atbalsts. B.Obama pašlaik var rēķināties ar 1643 delegātu atbalstu, H.Klintone izcīnījusi 1504 delegātus, informē AP. Tas nozīmē, ka balsojuma iznākumu varētu izšķirt ap 800 superdelegātu (partijas amatpersonu), par kuru labvēlību cīnās gan H.Klintone, gan B.Obama.

Personību konflikts


H.Klintone mēģina pārliecināt superdelegātus, ka viņa ir spēcīgāka kandidāte prezidenta amatam. Tomēr uz jautājumu, vai prezidenta vēlēšanās varētu uzvarēt arī B.Obama, viņa atbildēja ar skaidru: "Jā, jā, jā." Tūlīt gan piebilda: "Manuprāt, es esmu labāka kandidāte. Tāpēc jau esmu šeit." H.Klintone uzsvēra: "Es darīšu visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka viens no mums janvārī nodos prezidenta zvērestu."

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptauju datiem labākas izredzes cīņā ar Dž.Makeinu būtu B.Obamam, nevis H.Klintonei.

"Obamam pret Makeinu klātos labāk nekā Klintonei, bet jebkurā gadījumā tā būs ļoti sīva cīņa," secina aptaujas sociologs Džons Zogbijs. B.Obamas un H.Klintones programmā nav nepārvaramu atšķirību, tāpēc lielākā uzmanība tiek veltīta viņu personībai un rakstura īpašībām. B.Obama pēdējās dienās izpelnījies asu kritiku, jo negatīvi izteicās par ASV mazpilsētu iedzīvotājiem, kuri esot pārāk pieķērušies ieročiem, reliģijai un naidam pret visiem, kas ir atšķirīgi no viņiem.

H.Klintone nereti saņēmusi pārmetumus par pārspīlētiem izteikumiem. Piemēram, viņa klāstīja, ka 1996.gadā vizītes laikā Bosnijā viņas lidmašīna esot nolaidusies snaiperu apšaudes laikā, lai gan vizītes videoieraksts liecina, ka H.Klintone ar meitu Čelsiju mierīgi izkāpa no lidmašīnas un tikās ar sagaidītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits