Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Obama: Uzbrukuma gadījumā Irāna uzdosies par upuri

ASV prezidents Baraks Obama piektdien brīdinājis, ka uzbrukums Irānai ļautu tai ieņemt upura lomu, taču atkārtoti uzsvēra, ka ASV interesēs ir nepieļaut kodolieroču nonākšanu Teherānas rokās.

Obama arī norādīja, ka Izraēlai un Irānai vajadzētu uztvert nopietni iespēju, ka ASV varētu vērsties pret Irānas kodolobjektiem, ja sankcijas nespēs ierobežot Irānas kodolambīcijas. "Es domāju, ka Izraēlas valdība saprot, ka es kā Savienoto Valstu prezidents neblefoju," intervijā žurnālam Atlantic Monthly atzīmēja Obama.

"Es arī (..) nestaigāju apkārt, reklamējot kādi tieši ir mūsu nolūki. Bet es domāju, ka gan Irānas, gan Izraēlas valdības saprot, ka tad, kad Savienotās Valstis saka, ka ir nepieņemami, ka Irānai ir kodolieroči, tad mēs domājam to, ko sakām," uzsvēra Obama.

Pirmdien ASV prezidentam ieplānota tikšanās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, un, kā šonedēļ atklāja Izraēlas līderis, sarunu centrā būs Irānas kodolprogramma. Netanjahu valdība ir paziņojusi, ka patur atvērtas visas iespējas, kad runa ir par Irānu, tostarp karadarbību, ja starptautiskajai sabiedrībai neizdosies iegrožot islāma valsts kodolambīcijas.

Tomēr Obama brīdināja, ka šajā situācijā tā nebūtu gudra rīcība. "Laikā, kad Irāna nebauda lielas simpātijas un tās vienīgais īstais sabiedrotais [Sīrija] ir tuvu sabrukumam, vai mēs vēlamies radīt situāciju, kurā Irāna pēkšņi varētu iztēlot sevi par upuri?" jautāja Obama.

Pat ja Irānas dusmas nebūtu specifiski vērstas pret Izraēlu, "tas vienalga būtu Savienoto Valstu nacionālās drošības interesēs, nepieļaut, ka Irāna tiek pie kodolieroča", uzsvēra Obama. Viņš arī vērsa uzmanību uz risku, ka Irānas kodolieroči var nokļūst teroristu rokās, kā arī norādīja uz iespēju, ka vienā no pasaules nestabilākajiem reģioniem varētu sākties kodolbruņošanās sacensības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits